Discutii in BP la Camera pe tema fuziunii PNL-PDL. Zgonea: Avem un singur partid si doi lideri de grup [1]

Problema a fost ridicata de vicepresedintele Camerei Marian Neacsu (PSD) la reuniunea conducerii Camerei din 24 noiembrie

.

„Nu stiu acum, dupa reorganizarea aceasta a noului Partid National Liberal, daca discutam de grup PDL si grup PNL sau discutam de un singur grup parlamentar”, a spus Neacsu, potrivit stenogramei sedintei.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a aratat ca intrebarea lui Neacsu este „serioasa” si ca nu a mai existat pana acum o situatie asemanatoare, in care doua partide politice parlamentare sa fuzioneze ducand la un singur partid pe scena politica si doi lideri de grup parlamentar.

„Este o intrebare care este serioasa. Noi nu am mai avut pana acum aceasta situatie in care doua partide politice parlamentare sa fuzioneze. Din punctul meu de vedere, in acest moment, suntem intr-o situatie delicata, pentru ca avem un singur partid pe scena politica si doi lideri de grup”, a apreciat Zgonea, mentionand ca cei din PDL si PNL ar trebui sa ia o decizie si sa o comunice conducerii Camerei.

Liderul grupului parlamentar al PDL, Gheorghe Tinel, a aratat ca, potrivit Regulamentului, „orice modificare care se face in structura grupurilor parlamentare se face de la inceputul sesiunii parlamentare” si ca aceasta problema ar trebui abordata la inceputul sesiunii parlamentare urmatoare.

„Domnule presedinte, nu era nevoie sa ne aduceti aminte sau sa ne apostrofati in Biroul Permanent. Stiam ca trebuie sa facem acest lucru, numai ca, in conformitate cu Regulamentul Camerei Deputatilor la art.12, alin.2, asa spune ca: nici un partid politic nu poate avea decat un singur grup parlamentar, dar la alineatul 7 spune ca «orice modificare care se face in structura grupurilor parlamentare se face de la inceputul sesiunii parlamentare». Deci, numai in aceasta situatie, alineatul 2 cu alineatul 7 nu sunt corelate si atunci, fiind spre sfarsitul sesiunii parlamentare, rugamintea este sa o lasati, pentru ca indiferent cum ar fi, de la inceputul sesiunii parlamentare sa intre in vigoare. Sa o trimitem la Comisia juridica. Noi nu ne cramponam, sa stiti! de chestiunea asta. O vom pune, dar o trimitem la Comisia juridica si Comisia juridica va trebui sa dea un raspuns”, a spus Gheorghe.

Zgonea a aratat ca situatia este „de exceptie” si necesita „o abordare de exceptie”. „Din punctul meu de vedere, este o situatie de exceptie cea pe care o spuneti dumneavoastra, care necesita o abordare de exceptie. Suntem intr-o situatie delicata. In rest, adunand cele doua grupuri parlamentare, coeficientii raman aceiasi si in grupuri si in Biroul permanent. Toate ponderile raman aceleasi, ca sa nu ne pacalim. Singura chestiune este strict legata de dezbaterea din plen intr-o defavorizare fata de celelalte grupuri. Grupul dumneavoastra devine unul singur, aveti un singur lider, restul raman toti membrii PNL din Biroul Permanent. Chestiunea aceasta nu cred ca putem noi sa o hotaram”, a adaugat Zgonea.

Dupa precizarile lui Zgonea, Ioan Oltean (PDL) a aratat ca reprezentantii noului PNL doresc sa clarifice acest lucru, fiind „constienti ca sunt un singur partid si nu este normal sa apara cu doua grupuri parlamentare”. „Sa stiti ca si interesul nostru este sa o clarificam, pentru ca suntem constienti ca suntem un singur partid si ca nu e normal sa aparem cu doua grupuri parlamentare. Tot ceea ce decurge din calitatea aceasta se va discuta si se va rezolva, incepand cu noua sesiune. Ma refer la ponderi in Biroul Permanent, in comisii si asa mai departe”, a spus Oltean.

El a adaugat ca in zilele urmatoare se va clarifica acest lucru. ”In zilele urmatoare, o sa avem si noi o intalnire politica si o sa clarificam acest lucru si, impreuna cu liderul grupului PSD, cu membrii comisiei, vom gasi o solutie”, a adaugat Ioan Oltean.

In final, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a dat termen o saptamana pentru lamurirea situatiei, mentionand ca acest subiect va fi analizat de comisia de Regulament a Camerei. „Atunci, dam acest material si Comisiei pentru Regulament, va rog sa o informati, domnule secretar general. Domnule deputat Marian Neacsu, fiind si liderul grupului parlamentar PSD, va rog frumos sa faceti o adresa si le dam o saptamana. Pana atunci, ne intelegem cu totii care este solutia cea mai buna”, a spus Zgonea.


Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Noi 2014 - 06:03
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41990&titlu=Discutii_in_BP_la_Camera_pe_tema_fuziunii_PNL_PDL__Zgonea__Avem_un_singur_partid_si_doi_lideri_de_grup