Administratia Iohannis, cu un picior in Palatul Cotroceni: primii consilieri prezidentiali preiau dosarele, RA-APPS cauta o vila de protocol [1]

Foto: Administratia Prezidentiala

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Patru dintre membrii echipei lui Klaus Iohannis, George Scutaru, Andrei Muraru, Dan Mihalache si Cosmin Marinescu, s-au intalnit, miercuri, cu consilierii actualului presedinte, pentru a gandi configuratia noii Administratii Prezidentiale

. Printre compartimentele noi ar urma sa figureze unul constitutional si altul pentru relatia cu Republica Moldova.

Pregatiri se fac insa deja de mai bine de o saptamana si pentru instalarea lui Klaus Iohannis la Bucuresti. La RA-APPS se asteapta un raspuns din partea lui Traian Basescu in legatura cu momentul eliberarii vilei Lac 3, actuala resedinta prezidentiala, existand insa si o varianta de rezerva: Vila Lac 2, amenajata in acest moment doar partial, in care a stat Vladimir Tismaneanu timp de 20 de zile, in perioada in care a condus Comisia prezidentiala pentru Condamnarea Comunismului.

In privinta protectiei, atat presedintele ales, cat si viitoarea prima doamna, Carmen Iohannis, au deja dispozitive SPP care le asigura securitatea personala.

Lista scurta a primilor consilieri

Cat timp presedintele ales se va afla in Republica Moldova si in vizita privata in Statele Unite, la Cotroceni se vor preda dosarele-cheie. Cele mai importante sunt cele care tin de siguranta nationala, de relatia cu NATO si cu Uniunea Europeana. Daca pentru politica externa Iohannis nu a ales inca numele consilierului care va conduce Departamentul aflat acum in coordonarea Ancai Ilinoiu, in privinta Securitatii Nationale si-a desemnat colaboratorul care il va urma la Presedintie. Deputatul George Scutaru, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, membru al Comisiei de Aparare, a avut astazi prima intalnire cu Iulian Fota, de la care ar trebui sa preia pe 21 decembrie Departamentul.

George Scutaru, favorit pentru postul de conilier pentru Securitate Nationala // Mediafax Foto

Intre primii desemnati de Iohannis sa poarte discutiile de transfer de putere se numara si Dan Mihalache, desemnat, deocamdata de principiu, sef al viitoarei Cancelarii, istoricul Andrei Muraru, fostul director al ICCMER si viitor consilier prezidential pentru relatia cu societatea civila si Cosmin Marinescu, conferentiar la ASE si viitor consilier prezidential pentru mediul de afaceri. Inainte de a face parte din stafful de campanie a lui Iohannis, toti trei au fost in cercul apropiatilor lui Crin Antonescu.

Dan Mihalache, Cosmin Marinescu si Andrei Muraru la ceremonia de validare a mandatului lui Klaus Iohannis, la Curtea Constitutionala// Sursa foto: Administratia Prezidentiala

In noua configuratie a Administratiei Prezidentiale, Departamentul Legislativ, ar urma sa aiba un Compartiment Constitutional separat, iar cel de Politica Externa, unul pentru Relatia cu Republica Moldova. Pentru coordonarea acestuia din urma, in jurul lui Iohannis, este vehiculat numele sociologului Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu, favorit in situatia crearii unui Departament pentru Relatia cu Republica Moldova // Mediafax Foto

De asemenea, noul presedinte ar intentiona sa isi transfere la Bucuresti cativa dintre colaboratorii mai vechi de la Primaria Sibiu. Printre ei s-ar afla, sustin surse politice, Simona Pop, favorita pentru coordonarea Departamentului pentru Educatie si Cercetare. In prezent, Simona Pop conduce serviciul pentru invatamant preuniversitar al Primariei Sibiu.

Pe lista scurta a consilierilor de stat se afla, pe de alta parte, Iulia Huiu, fost consilier la Guvern, si Nicolaeta Nicolae, fost jurnalist si consilier al lui Crin Antonescu la Senat.

In planurile lui Klaus Iohannis s-ar afla insa si pastrarea unei bune parti a celor peste 200 de angajati actuali ai Presedintiei. Mai concret, intre departamentele in care nu se preconizeaza nicio schimbare se numara cel de Protocol, condus de mai multi ani de ofiterul SPP Delia Dinu, dar si Cancelaria Ordinelor coordonata de Gheorghe Anghelescu. In discutie pentru mentinerea status quo-ului ar fi si Departamentul Managementul Resurselor care administreaza propriu-zis Presedintia.

In prezent, Administratia Prezidentiala are 16 departamente si 198 de posturi, unele dintre acestea fiind deja vacante.

Lac 3 sau Lac 2. Se cauta o resedinta in fondul de protocol

Pana la instalarea oficiala la Cotroceni, noului presedinte i se cauta in aceasta perioada si o resedinta oficiala pentru cei 5 ani de mandat. In prezent, varianta de lucru este aceea a instalarii familiei Ioahannis in aceeasi vila in care au locuit in ultimii 10 ani Maria si Traian Basescu. Potrivit unor surse oficiale, pana la aceasta data Secretariatul General al Guvernului nu a primit insa o notificare din partea Presedintiei privind data la care presedintele in functie ar intentiona sa se mute intr-o alta locuinta.

Dupa incheierea mandatului, Traian Basescu are dreptul la o casa de protocol atribuita insa de Guvern, prin RA-APPS. Intr-o astfel de situatie se afla imobile de protocol ca Vila Pictor Mirea, din str. G.D. Mirea nr. 4, unde locuieste Emil Constantinescu, si Palatul Elisabeta, resedinta Regelui Mihai I.

Vila Lac 3 in care locuieste acum Basescu este considerata, in stadiul de pregatire a mutarii lui Iohannis, cea mai convenabila pentru viitorul presedinte avand in vedere echiparea sa cu dispozitive de protectie si amplasarea intr-o zona ferita din Cartierul Primaverii.

Sursa foto: Google Maps

Varianta B luata in calcul este vila vecina, Lac 2, cu o suprafata mult mai mare, desfasurata pe un singur nivel, dar incomplet amenajata. In apropierea celor doua case de protocol se afla Vila Dante, inchiriata anul acesta de Guvern Ambasadrei SUA ca resedinta a sefului reprezentantei, pentru 20.000 de euro lunar.

Pentru o alta locuinta decat cele doua de mai sus, ar fi nevoie de o modificare legilstativa prin Hortarare de Guvern. Fondul de protocol al statului a fost redus anul trecut, prin ordonanta de urgenta, la dispozitia demnitarilor ramanand practic 20 vile, 3 palate si locul de agrement din Delta Dunarii unde spunea premierul Victor Ponta ca intentioneaza sa-i duca pe straini cu barca.

In privinta protectiei, atat Klaus Iohannis cat si sotia sa au deja dispozitive SPP care le asigura securitatea. Variante de lucru exista si pentru situatia in care Carmen Iohannis nu se va muta de la inceputul mandatului sotului sau la Bucuresti, intentia sa fiind aceea de a-si pastra postul de profesor de engleza inca o perioada. Intr-o situatie similara, in care fostul premier Emil Boc nu si-a adus sotia la Bucuresti, SPP i-a asigurat acesteia protectia permanenta la Cluj-Napoca, printr-un dispozitiv special, timp de trei ani.

Citeste si Iohannis, pentru Reuters: Guvernul Ponta poate pica in 2015, vor pleca parlamentari din coalitia de guvernare in urmatoarele saptamani Citeste si Alina Mungiu-Pippidi dezminte zvonurile despre postul de consilier al lui Iohannis. "Or sa ma acuze ca nu mananc salam cu soia, ca ma duc inapoi la Berlin si las tara sa se descurce singura" Citeste si Primul sondaj dupa alegerile prezidentiale. Cata incredere au romanii in Klaus Iohannis
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Noi 2014 - 06:03
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41994&titlu=Administratia_Iohannis__cu_un_picior_in_Palatul_Cotroceni__primii_consilieri_prezidentiali_preiau_dosarele__RA_APPS_cauta_o_vila_de_protocol