Serban Mihailescu la DNA: Nu am offshore-uri, nu am conturi in strainatate, nu am incasat nimic [1]

LIVIU UNTARU / MEDIAFAX FOTO

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Nu am offshore-uri, nu am conturi in strainatate, nu am incasat nimic

. (...) Pot sa repet asta la nesfarsit", a sustinut Mihailescu, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Intrebat de ce crede ca i se spune Miki Spaga, senatorul a spus: "Retin intrebarea, dar raspunsul, mai tarziu".

In dosarul licentelor Microsoft, Serban Mihailescu este suspectat de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani, faptele fiind din perioada in care acesta era ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Mihailescu a declarat, la intrarea in sediul DNA, ca a venit conform procedurilor, sa vada ce vor procurorii de la el. Fostul sef al Secretariatului General al Guvernului a precizat ca nu a comis niciuna din faptele prezentate in referatul DNA prin care s-a cerut aviz de la Senat pentru urmarirea sa penala in dosarul Microsoft.

Intrebat daca se teme ca va fi arestat, senatorul a spus ca "legea permite orice" si a aratat ca este neplacut sa ai calitatea de urmarit penal.

Serban Mihailescu a fost citata sa se prezinte joi la DNA, dupa ce Senatul a avizat, in 19 noiembrie, inceperea urmaririi penale a acestuia.

In acelasi dosar, la DNA a venit, joi dimineata, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, in prezent senator PSD. Ea a declarat, dupa ce i-au fost aduse la cunostinta invinuirile, ca este suspectata doar de abuz in serviciu, precizand ca nu a primit niciodata nimic si nu a conditionat niciodata pe nimeni.

Procurorii sustin ca Serban Mihailescu, ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, ar fi determinat un alt ministru sa semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 si respectiv Contractul de licentiere Microsoft, in conditiile pe care le negociase in perioada in care isi desfasurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptand oferta tehnica si financiara transmisa de firma Fujitsu Siemens Computers, fara a-i aduce la cunostinta existenta unor impedimente juridice decurgand din faptul ca aceasta firma nu era unic distribuitor de licente Microsoft (pentru a beneficia de incheierea contractului prin incredintare directa) si fara a detalia modalitatea de stabilire a pretului, respectiv pretul practicat de Microsoft, discount-ul acordat in considerarea Guvernului Romaniei si pretul de vanzare al Fujitsu Siemens Computers.

De asemenea, potrivit procurorilor, in perioada aprilie - noiembrie 2004, Mihailescu ar fi pretins si primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off-shore cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei pentru ca, in baza influentei pe care o avea, sa asigure incheierea contractului in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.

Potrivit DNA, contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul „Sistem Educational Informatizat” (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte.

(Serviciul FOTO al agentiei MEDIAFAX va pune la dispozitie imagini.)

Citeste si Semnalul telefoanelor mobile, bruiat la sediul PSD, in timpul sedintei CExN Citeste si Dosarul Water Park Craiova: Materiale de 2,3 mil lei, achizitionate din fonduri UE, dar nefolosite Citeste si Serban Mihailescu, audiat la DNA in dosarul Microsoft
Publicat de : ---
Data publicrii: 28 Noi 2014 - 05:58
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42013&titlu=Serban_Mihailescu_la_DNA__Nu_am_offshore_uri__nu_am_conturi_in_strainatate__nu_am_incasat_nimic