MAE: E cel putin nepotrivita pronuntarea unui oficial ungar asupra unei decizii a justitiei romane [1]

"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane

. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza", a precizat, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu.

Oficialul roman a reamintit faptul ca "independenta justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti".

"Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", a mai spus Predescu.

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv, miercuri, la trei ani de inchisoare cu suspendare in procesul in care este judecat pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile, dupa ce initial fusese condamnat la aceeasi pedeapsa, dar cu executare.

Dupa anuntarea sentintei, vicepremierul ungur Zsolt Semjen a declarat, pentru MTI, ca Guvernul ungar a fost "socat" sa afle ca Attila Marko, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate.

Eforturi ale Guvernului roman de renationalizare a unor propritati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a declarat Semjen.

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite, scrie MTI.

In 2012, o curte inferioara a stabilit ca imobilul colegiului restituit bisericii de catre un organism din care a facut parte si Marko a reprezentat un "abuz (de autoritate) impotriva interesului public" si i-a condamnat la inchisoare cu executarea pe membrii organismului.

Hotararea primei instante a fost primita cu nemultumire de catre etnici maghiari din Romania, care au perceput-o ca pe deposedare a bisericilor de proprietatile restituite, potrivit agentiei.

Imobilul in care functioneaza colegiul, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania, a mai scris MTI.

 

 

 

 


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Noi 2014 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42022&titlu=MAE__E_cel_putin_nepotrivita_pronuntarea_unui_oficial_ungar_asupra_unei_decizii_a_justitiei_romane