Serbia a denuntat rezolutia prin care PE ii cere sa ia atitudine fata de Vojislav Seselj [1]

Rezolutia "contravine cetatenilor sarbi si este foarte dezamagitoare", a declarat premierul sarb Aleksandar Vucici, adaugand, de asemenea, ca este "insultatoare" pentru tara sa, care, de altfel, are statut de candidat la aderare la Uniunea Europeana

.

"Fie este vorba de o ipocrizie inimaginabila, fie de o vointa de a aduce prejudicii Serbiei din motive politice", a continuat el.

Intr-o rezolutie adoptata joi, PE "condamna ferm (...) retorica razboinica" a ultranationalistului sarb Vojislav Seselj, dar si "tentativele acestuia de a devia Serbia de la viitorul sau european".

Deputatii europeni deplang "absenta veritabila a reactiei politice si juridice din partea autoritatilor sarbe" fata de aceste declaratii si indeamna Belgradul sa "condamne orice manifestare publica de incitare la ura".

Vucici, un fost ultranationalist apropiat de Seselj in anii '90, in prezent reconvertit in proeuropean, a respins orice legatura intre politica sa si cea a lui Seselj. El a criticat aspru maniera in care ultranationalistul sarb a fost eliberat la inceputul lui noiembrie de TPI.

"Scuzati-ma! Cine l-a eliberat (...)? Noi sau voi? Ati cerut parerea noastra? Ei bine, nu. Suntem doar preocupati de cetateanul nostru si am facut asa cum ne-ati cerut", a afirmat el.

Vojislav Seselj, in varsta de 60 de ani, detinut de aproape 12 ani intr-o inchisoare a TPI, unde era judecat pentru crime de razboi, a fost eliberat din motive de sanatate.

Revenit la Belgrad, Seselj a afirmat ca TPI "nu a pus nicio conditie" pentru eliberarea sa. "Nu mi-au cerut nimic (...), s-au grabit sa scape de mine", a spus el in fata presei.

Acuzat de persecutii etnice impotriva croatilor, musulmanilor si altor popoare in timpul razboiului care a faramitat fosta Iugoslavie la inceputul anilor '90, Seselj a fost supus in decembrie unei operatii de cancer la colon.

Serbia a acceptat revenirea in tara a ultranationalistului, condamnat in repetate randuri pentru sfidarea tribunalului in cursul procesului sau, cu conditia ca el sa accepte o liberare provizorie, ceea ce Seselj a refuzat.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Noi 2014 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42031&titlu=Serbia_a_denuntat_rezolutia_prin_care_PE_ii_cere_sa_ia_atitudine_fata_de_Vojislav_Seselj