Stelian Tanase: Pas cu pas [1]

27 NOV, 2014

Am vazut - mai ales in politica – multe inceputuri triumfale, pline de sperante, care in ciuda unui start bun nu au ajuns nicaieri

. E de inteles ca nu imi pierd firea ca un june la schimbarea de macaz din 16 nov. Cistigarea presedintiei de catre Klaus Iohannis a fost un lucru bun, imaginea Romaniei s-a imbunatatit peste noapte, echilibrul puterilor dezamorseaza tensiunile acumulate in societate. Dar este doar un inceput. Restul trebuie ingrijit, dus de la punctul A la punctul B. Începuturile cuprind in ele si premisele esecului si pe cele ale succesului. Depinde de cei care se ocupa de continutul victoriei sa il duca mai departe. Momentul cel mai periculos - si in politica - este a doua zi dupa victorie. Observ fenomenul chiar in aceste zile. Unii sunt deja ametiti de succes.

Prima tema lansata de noul presedinte este aceea a preluarii guvernului. Intii Iohannis si oameni lui au parut multumiti (luati prin surprindere de succesul neasteptat ) cu cistigarea Cotrocenilor si au dat declaratii in acest sens. Se parea ca un pact ( presedintia la noi, guvernul la voi) s-a instalat duminica seara 16 nov. Si PSD a parut ca se plaseaza pe aceleasi pozitii. Avind o majoritate parlamentara, a decis sa nu paraseasca guvernul. Apoi Iohannis a surprins declarind ca PNL va prelua guvernarea in 2015 sau 2016 , afirmatie care a nelamurit pentru ca nu a clarificat si chestiunea mijloacelor. În politica mijlocul si scopul fac un tot. Asadar chestiunea – cum va reusi PNL sa faca guvernul ( fiind minoritar in Parlament) a ramas suspendata. Mai ales ce se va intimpla in 2015.

Despre ce este vorba. În 2012 traseistii au schimbat raportul de forte in Parlament. Atunci aliatii lui Basescu&PDL au trecut de partea USL. Nu era moral, dupa ce liderii USL promisesera oamenilor alt tip de politica, bazat pe morala. Protestatarii din Piata Universitatii au fost multumiti totusi cu formula, ca sa vada cazut guvernul MRU (acum MRU este un om de baza in stafful lui Iohannis). Erau oameni balama care mai trecusera dintr-o tabara in alta in 2004, in 2009, aceiasi care prin tradarile lor au asigurat o majoritate parlamentara intr-un moment sau altul. Diferiti lideri ai USL au incercat sa vinda situatia asta ca pe un mare ajutor patriotic, ca instrumentul care a adus la putere USL-ul. Mi s-a parut atunci gaunoasa aceasta argumentare pentru ca o asemenea tranzactie nu are viitor, slabeste puterea pentru ca o amesteca cu elemente nesigure si face compromisuri nepermise. Ma intreb daca acum Iohannis ( vezi interviul dat la Reuters – ”Toata lumea vrea sa fie tabara invingatorilor. Deci, este posibil ca in viitoarele saptamani sau luni sa avem schimbari in Parlament” - ) are in vedere atragerea unui nr. de senatori si deputati ( ar avea nevoie de multi, peste 100, tínind cont de raportul de forte actual ) pentru a supune guvernul PSD unei motiuni de cenzura si a-l inlocui. Aceasta rezolvare a chestiunii puterii (utilizarea metodei traseistilor ca si cooptarea unor partide din alte familii ideologice ) este extrem de problematica intotdeauna.

Exista alta cale mai curata, mai eficienta, de a transa chestiunea puterii, care are si calitatea de a fi morala. E vorba de alegeri anticipate organizate in primavara 2015. Asta daca fireste termenul 2016 este prea indepartat si liberalii, luati de entuziasmul victoriei, se grabesc spre guvernare. Personal cred ca acest an 2015 este un antract necesar. Ar fi foarte bun pentru a fi folosit 1/ la finalizarea actualei guvernari 2/ pentru propria constructie politica. Prefer totdeauna alegerile la termen. Respectarea datelor fixe face parte din soliditatea unui regim politic. Asa cum s-a spus chiar de liderii lor ( aprecierea e corecta ), liberalii nu sunt inca pregatiti sa guverneze deoarece au inca prea multe probleme interne de rezolvat ( in esenta, acomodarea PNL cu PDL). Pe scurt, nu sunt gata. PNL are azi un atu (Iohannis la Cotroceni). Dar are si destule vulnerabilitati pentru a-si asuma sarcina guvernarii. A prelua guvernarea prematur duce la esec sigur.

Cartea lui Klaus Iohannis se numeste “Pas cu pas”. Acest titlu ar trebui sa impuna un alt stil politic. A construi solid si cu rabdare, nemteste.

http://www.stelian-tanase.ro/pas-cu-pas/


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Noi 2014 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42039&titlu=Stelian_Tanase__Pas_cu_pas