Decizia PNL in cazul senatorului Chiuariu, acuzat de trafic de influenta si spalare de bani [1]

MEDIAFAX FOTO

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Conducerea PNL i-a cerut senatorului Tudor Chiuariu sa-si dea demisia din partid pana pe 23 ianuarie cand are loc viitoarea sedinta a Biroului Politic National, in caz contrar se va propune excluderea sa din PNL, au declarat pentru gandul surse din conducerea PNL

. Potrivit surselor citate, noua presedinta a PNL, Alina Gorghiu, a fost cea care i-a transmis mesajul senatorului Tudor Chiuariu.

Lui Chiuariu i s-a cerut acest lucru dupa ce DNA a anuntat ca Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica.

Directia Nationala Anticoruptie arata ca procurorii DNA Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 30 de zile, din 10 ianuarie pana in 8 februarie inclusiv, fata de senatorul Tudor Alexandru Chiuariu.

Fostul ministru al Justitiei este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si aderare la un grup infractional organizat, in dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure, in care sunt arestati preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si beneficiarul retrocedarii, Gheorghe Paltin Sturdza.

Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, in contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre Paltin Sturdza, in noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga si Daniel Constantin Calugar s-au inteles cu Tudor Chiuariu sa primeasca suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva - Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.227 de hectare de teren forestier ce a apartinut fostului Domeniu Ghica-Comanesti.

Ulterior, sustin anchetatorii, cumpararea de influenta a fost disimulata prin incheierea unui contract de asistenta juridica, potrivit caruia suma de doua milioane de euro urma sa ii fie platita lui Chiuariu cu titlu de onorariu fix si 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predarii titlurilor de proprietate.

"Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor in interiorul grupului infractional organizat, acesta a dobandit si asumat un rol esential, in sensul ca, sub coordonarea inculpatilor Adam Ioan si Paltin Gheorghe Sturdza, si-a folosit influenta politica data de calitatea de parlamentar si fost ministru al justitiei, pentru a interveni pe langa functionarii publici din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, OCPI Bacau, Directia Silvica Bacau, in scopul urgentarii punerii in executare a deciziei Tribunalului Covasna", au scris procurorii in ordonanta.

La inceputul anului trecut, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei in guvernul Tariceanu, a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare in dosarul ”Posta Romana”.

 

Citeste si DOSARUL RETROCEDARILOR. Fostul ministru Tudor Chiuariu, urmarit penal o mita de 2,5 milioane de euro
Publicat de : ---
Data publicrii: 12 Ian 2015 - 05:34
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43036&titlu=Decizia_PNL_in_cazul_senatorului_Chiuariu__acuzat_de_trafic_de_influenta_si_spalare_de_bani