Hasotti: PNL va propune sistemul de vot german [1]

Senatorul Puiu Hasoti, membru in comisia de Cod Electoral, a declarat la RFI ca PNL va propune "cu insistenta" sa se treaca la un sistem de vot german, adica jumatate dintre parlamentari sa fie alesi in colegii si jumatate sa fie alesi pe o lista nationala de compensare

. Hasoti spune totodata ca "se poate lua in discutie chiar si sistemul olandez sau din Israel, care inseamna lista nationala".

Senatorul PNL afirma ca s-ar putea ajunge la un numar de aproximativ 300 de deputati si 110 senatori: "În privinta numarului, nimeni nu poate da o cifra exacta, insa este vorba de aproximativ 300 de deputati si aproximativ 100 de senatori, dupa calculele mele, in jur de 110 senatori", a declarat acesta.

În opinia lui Puiu Hasotti, "actuala lege electorala este cea mai proasta care se poate imagina". "Tin sa amintesc faptul ca aceasta lege cu asa-zisul vot uninominal a fost facuta la propunerea domnului Traian Basescu, la presiunea domniei sale, la presiunea unei parti din presa, din societatea civila. Cu siguranta se va trece la un vot proportional", a afirmat senatorul.

"Reprezentantii Partidului National Liberal vor propune, asta nu inseamna ca nu va fi loc de negociere, dar vor propune cu insistenta sa se treaca la un sistem de vot german, adica jumatate dintre parlamentari sa fie alesi in colegii, colegii cel putin duble fata de cele actuale, prin urmare putem vorbi de ceva uninominal si jumatate sa fie alesi pe o lista nationala de compensare (...). Se poate lua in discutie chiar si sistemul olandez sau din Israel, care inseamna lista nationala, dar vom vedea", a spus acesta.

Întrebat daca alegatorii vor intelege noul tip de vot propus de PNL, Puiu Hasotti a raspuns ca votul pe sistem german "este un vot cat se poate de simplu, este chiar mai simplu decat a fost. Cetateanul se va duce si va avea un singur vot pentru Camera Deputatilor si un singur vot pentru Senat, va vota candidatul pe care-l doreste. În fiecare judet va iesi cate un candidat sau vor fi poate doi candidati de judet, judet cu doua colegii. Restul voturilor se va aduna intr-un cos national si vor fi repartizate mandatele 50% din aceasta lista nationala de compensare. Deci votul va fi unul singur, cat se poate de simplu si de eficient".


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Ian 2015 - 05:54
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43187&titlu=Hasotti__PNL_va_propune_sistemul_de_vot_german