Riposta jurnalistilor in fata parlamentarilor care au secretizat sedintele Comisiei de Cod Electoral [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Prima sedinta a Comisiei de Cod Electoral s-a desfasurat departe de ochii presei, presedintele comisiei, Valeriu Zgonea, explicand ca prezenta jurnalistilor ar duce la "un show de presa" si ca "nu se pot lua decizii de fata cu presa"

.

In replica, jurnalistii au initiat o petitie, semnata de reporterii de teren de la aproape toate institutiile de presa, prin care cer transparentizarea dezbaterilor pe noul Cod Electoral.

"Accesul liber si direct al jurnalistilor la dezbaterile privind viitoarele legi electorale a fost limitat de catre membrii Comisiei de Cod electoral, parlamentari care reprezinta toate partidele parlamentare si care s-au prevalat de o prevedere controversata a regulamentului de functionare a Comisiei. Prezenta PETITIE reprezinta un demers civic, bazat pe constientizarea importantei deosebite pe care elaborarea viitoarei legislatii electorale o are pentru societate , dar si pe interesul public justificat pentru acest domeniu, prin care semnatarii solicita accesul liber si direct al mass-media la dezbaterea viitoarelor legi electorale, pe toata durata acestora, precum si la procedura de vot, ca observatori", se arata in petitia respectiva.

Jurnalistii invoca interesul public al dezbaterilor comisiei speciale, fiind vorba despre noile legi in baza carora vor fi alesi primarii, presedintii de Consilii Judetene, presedintii Romaniei, dar si parlamentarii. Astfel, petitia subliniaza "abordarea opaca" a dezbaterilor comisiei de pana acum, cand jurnalistii au fost invitati sa iasa din sala dupa cinci minute.

"Consideram ca accesul direct, imediat, fara limitari a mass-media se impune cu necesitate atat pentru asigurarea transparentei depline a dezbaterilor viitoarelor legi electorale, dar si pentru a oferi opiniei publice posibilitatea de a evalua, din timp, efectele unor mecanisme si prevederi legislative in materie electorala, precum si concordanta dintre declaratiile si deciziile politicienilor", se mai arata in petitie.

CITESTE PETITIA INTEGRALA

Concret, atunci cand a fost infiintata comisia, parlamentarii au decis ca "lucrarile nu sunt publice", asta desi in Regulamentele celor doua Camere se precizeaza contrariul, cu exceptia situatiilor in care se discuta subiecte de siguranta nationala sau ar afecta interesul statului sau al altor persoane.

De altfel, in experienta parlamentarilor se pot observa diferite situatii in care secretizarea dezbaterilor la o anumita comisiei a dus la elaborarea de elgi controversate. Un exemplu in acest sens este chiar episodul numit "Martea Neagra", cand membrii comisiei juridice au operat modificari neconstitutionale la Codul penal si au dat un raport favorabil legii privind amnistia si gratierea.

In plus, o alta comisie speciala, cea pentru revizuirea Constitutiei, a avut un inceput similar. La primele sedinte, presedintele comisiei, Crin Antonescu, anuntase presa ca accesul jurnalistilor la dezbateri va fi limitat, avand voie in sala doar la inceput, pentru "oportunitati de imagine". Ulterior insa, accesul jurnalistilor a fost permis.

Referitor la acest aspect, presedintele Camerei Deputatilor a dat acest exemplu ca fiind unul negativ pentru prezenta presei la dezbateri. "Cand toata povestea cu aceasta comisie constitutionala, care a fost...dumeavoastra ati avut acces direct la ea, da? Nu s-a intamplat nimic pentru ca acolo a fost un show de presa. Fiecare a spus ce vroiati dumneavostra sa auziti. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toata lumea a condamnat in alegerile prezidentiale faptul ca Parlamentul acesta nu a fost in stare sa scoata o lege de revizuire a Constitutiei ceruta de catre cetateni si de toti reprezentantii mass-media, am activat aceasta comisie”, a spus Valeriu Zgonea, explicand ca parlamentarii nu vor putea lucra eficient cu presa de fata.

Astfel, jurnalistii doresc ca prin aceasta petitie sa se ajunga la transparentizarea dezbaterilor parlamentare.

"In consecinta, avand in vedere cele expuse anterior, cerem permiterea accesului liber, imediat, direct si fara limite a reprezentantilor mass-media la sedintele Comisie de Cod electoral, pe toata durata acestora", se mai arata in petitie.

Cum au secretizat parlamentarii lucrarile comisiei

In prima sedinta a Comisiei de Cod Electoral, in care vor fi elaborate noile legi in baza carora se vor desfasura toate tipurile de alegeri, comisie condusa de Valeriu Zgonea, jurnalistii au fost nevoiti sa paraseasca sala.

Zgonea, a justificat faptul ca accesul presei este ingradit la lucrarile Comisiei de Cod electoral, in timpul sedintelor, prin esecul demersului de revizuire a Constitutiei, care a fost ”un show de presa”, in care se faceau declaratii politice.

”La cinci minute (aveti acces, n.r.) la inceput pentru oportunitati si la sfarsit aveti aceasta chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferinta de presa, fie presedintele Comisiei, fie un vicepresedinte mandatat va spune ce s-a intamplat in comisie. In afara de aceasta chestiune, ca peste tot in Romania si in Parlament, aveti acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteti sa aveti dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru ca fiecare va va spune punctul de vedere”, a explicat Zgonea.

Comisia speciala si-a reluat lucrarile ca urmare a scandalului votului din diaspora, romanii din tara si din strainatate cerand insistent votul electronic si cel prin corespondenta.

Citeste si Comisia de cod electoral, cu usile inchise. Zgonea: ”Nu se pot lua decizii de fata cu presa”
Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Ian 2015 - 05:53
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43254&titlu=Riposta_jurnalistilor_in_fata_parlamentarilor_care_au_secretizat_sedintele_Comisiei_de_Cod_Electoral