Autor:
Adelina Mihai
30
.01.2015
Drama subdezvoltarii Romaniei atinge cote maxime in Valcea, Gorj si Vaslui, judete in care doar unu din cinci locuitori lucreaza, directiile de asistenta sociala se afla printre marii angajatori, investitiile private lipsesc, iar peste acesti indicatori economici dezastruosi se suprapun tragedii in care victimele sunt copii si care anuleaza orice sansa de redresare economica locala. Ieri, intr-o comuna din Valcea, o mama si cei sase copii ai sai au murit intoxicati cu monoxid de carbon. In urma cu doua saptamani, sase copii si tatal lor au murit intr-o garsoniera din Gorj, iar in noaptea de Revelion un alt copil si patru adulti si-au pierdut viata intr-o stana din Vaslui, din aceeasi cauza.
Copiii reprezinta principala resursa a unei tari, insa aceasta categorie de populatie este neglijata, iar cauzele sunt multiple: de la plecarea a doua milioane de parinti in strainatate din cauza saraciei (in oglinda cu cresterea ratei abandonului scolar la liceu de la 3% in 2009 la peste 4% in 2012) pana la indiferenta inaltilor oficiali fata de conditiile de locuit sau de sanatate in care cresc cei care trebuie sa contribuie la dezvoltarea tarii.
Tatal copiilor decedati in Valcea este plecat in Suedia, iar mama copiilor care au murit in Gorj era plecata la munca in Italia. ?Educatia precara, dar mai ales veniturile modeste ale populatiei din aceste zone ii determina sa foloseasca mijloace nesigure pentru incalzire. Si in orasele mari castigurile scazute nu le permit oamenilor sa plateasca pentru reviziile periodice ale instalatiilor pentru incalzire, oricat de multe notificari ar fi primit ei de la firme?, a spus Adrian Moraru, directorul general adjunct al Institutului pentru Politici Publice. In contextul in care natalitatea a scazut cu 37% in Romania in ultimii 23 de ani, iar in judete precum Gorjul numarul de nascuti vii a scazut cu 52% in 2013 fata de anul 1990, astfel de evenimente ar trebui sa reprezinte probleme de interes national. Cu toate acestea, nu sunt comentate nici de reprezentantii unui guvern de stanga (care, in teorie, trebuie sa aiba ca principala preocupare omul simplu), nici de presedintele tarii, care inca este ocupat cu eliberarea din functii a unor sefi de institutii. De aceea, punerea sub acuzatie a Elenei Udrea de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sau schimbarea sefului Serviciului Roman de Informatii sunt, de exemplu, evenimente mult mai mult dezbatute atat de actorii din mediul politic.
In timp ce in alte tari impozitul pe salariu se calculeaza in functie de numarul de nou-nascuti ? pentru a se incuraja cresterea natalitatii ? Romania nu are inca o strategie pentru combaterea depopularii, iar oficialii par sa aiba agendele prea incarcate pentru a-si face timp pentru vizite in Valcea, Gorj si Vaslui ca sa faca o ancheta si sa vada cate astfel de familii locuiesc, cu sase copii, intr-o singura incapere si in ce conditii traiesc. In ce se investesc bugetele cheltuite pentru locuinte sociale, prinse in bugetul construit de fiecare guvern de la Revolutie incoace si cine sunt beneficiarii, daca nu o familie care traia cu sase copii intr-o camera? Au fost trei cazuri intr-o singura luna si nimeni nu a facut o ancheta sociala ca sa vada care este ?starea? la nivel national a acestor familii.
Conditiile precare de locuit, lipsa locurilor de munca platite la un nivel care sa asigure un trai decent, educatia populatiei, dar si neglijenta autoritatilor care nu par preocupate decat de conflictele politice sunt doar cativa dintre factorii care au permis ca, in timp, decalajele din aceste judete fata de cele dezvoltate sa se accentueze. In Valcea, doar 18% din populatie au, in statistici, un loc de munca (fata de media nationala de 22%), salariile sunt cu o cincime mai mici decat in restul tarii, iar spitalul judetean si directia de asistenta sociala se afla in topul celor mai mari zece angajatori din judet.
In Gorj, in 2013 s-au nascut doar 2.784 de copii, o natalitate in scadere cu 52% fata de anul 1990. In acest judet, unu din cinci locuitori are un loc de munca (similar cu media din restul tarii), iar salariul mediu este cu 12% mai mare fata de media nationala, in timp ce somajul inregistrat este de 7,5% (fata de 5,1% de la nivel national). Ca o ironie a sortii, actualul ministru al muncii, Rovana Plumb, a obtinut un mandat de deputat de Valcea la alegerile parlamentare din 2004, iar premierul Victor Ponta a fost deputat de Gorj ales tot in decembrie 2004.
In Vaslui, natalitatea a scazut cu 40% in ultimii 23 de ani, iar directia de asistenta sociala si spitalul judetean sunt marii angajatori ai judetului, dupa compania privata Rulmenti. Doar 13% din populatia Vasluiului are un loc de munca, arata datele de la Statistica.
In 2012, Romania avea cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, cu un numar de 9 copii decedati la 1.000 de nasteri inainte de a implini varsta de un an (in conditiile in care rata medie in statele UE este de 3,8.
Publicat de
:
---
Data publicării: 30 Ian 2015 - 05:51