Victor Ponta, la raport in Parlament. Cum a decurs prima ”Ora a Prim-ministrului” [1]

MEDIAFAX FOTO// ANDREEA ALEXANDRU

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Prima Ora a Prim-ministrului a inceput cu 13 minute intarziere

. Venit in fata Parlamentului, Victor Ponta a enumerat toate ”reusitele” Guvernului si ce ar trebui facut in perioada urmatoare, in special in economie, sanatate, educatie si piata muncii. Astfel, premierul a precizat ca, in primul rand, isi doreste o colaborare mai buna intre Parlament si Guvern, iar numarul de ordonante de urgenta sa scada.

Printre altele, Victor Ponta a explicat ca economia este pe crestere, datorita masurilor luate de cabinetul pe care il conduce si ca numarul locurilor de munca a crescut.

Pentru 2016, premierul are in plan modificarea Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala, astfel incat sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Tot atunci, ar trebui sa se legifereze si scaderea Taxei pe Valoare Adaugata, ”la un nivel apropiat de momentul 2010”.

Mai mult, Victor Ponta a promis ca se vor implementa masuri astfel incat taxele si impozitele sa poata fi platite cu cardul si online. Legea insolventei persoanelor fizice este si ea o prioritate a Guvernului, astfel incat sa existe ”o protectie in fata crizelor financiare, un cadru echilibrat legislativ”.

In ce priveste ”pomenile electorale”, premierul a spus ca respinge acest termen, dar ca masuri pentru ajutarea anumitor categorii sociale trebuie luate si in 2015, tocmai pentru ca nu este an electoral si pentru ” a avea o societatea mai omenoasa”.

In domeniul sanatatii, prim-ministrul a laudat cardurile de sanatate, spunand ca este un mijloc prin care se vor opri fraudele si se va asigura transparenta sistemului.

In plus, Victor Ponta a mai vorbit si despre necesitatea modificarii legii achizitiilor publice, in sensul in care pachetul legislativ sa fie aliniat la directiva europeana.

Premierul nu a uitat nici de Masterplanul pentru Transporturi, el recomandandu-le tuturor parlamentarilor, indiferent de judetul in care au fost alesi, sa consulte schema noilor drumuri pentru a observa ca sunt incluse autostrazile si drumurile expres promise.

Contraatacul opozitiei

Cel care ar fi trebuit sa critice cel mai mult activitatea Guvernului a fost liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban. In cele sapte minute avute la dispozitie, Orban subliniat faptul ca, in total, in cei trei ani de guvernare PSD, au fost adoptate 294 de ordonante de urgenta. ” Imi pare rau, domnule prim-ministru, mi se are un numar urias. Sa emiti 294 de oug, dintre care peste 75% au incalcat legea privind transparenta in dezbaterea publica si intr-un timp si intre un numar de persoane extrem de scurt”, a spus el.

Referitor la Masterplanul pe Transporturi, liderul PNL a subliniat ca ”nu este suficient sa desenezi pe niste hartii”.

”Suntem in intarziere cu cel putin un an de zile cu Masterplanul pentru transporturi. Se datoreaza dvs pentru ca ati facut diverse experimente. Masterplanul nu inseamna sa desenezi cateva hartii, ci o etapizarea a lucrarilor publice, o prezentare a surselor de finantate, nu sa le desenam frumos pe hartie”, a adaugat Orban.

Ceilalti lideri ai grupurilor parlamentare au laudat introducerea ”Orei Primului-ministru”, dupa modelul european. Cu toate acestea, ei doar si-au exprimat doar ce legi si-ar dori sa modifice in noua sesiune parlamentare.

Astfel, din partea UDMR, Lazlo Borbely a vorbit despre necesitatea adoptarii legii descentralizarii, dar si ca guvernul sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea crizei francilor elvetieni.

La randul lui, liderul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a reamintit de proiectul de revizuire a Constitutiei, care a esuat, dar care ar trebui reluat.

Citeste si „Reforma” lui Zgonea: La Camera Deputatilor vor fi organizate ”ora ministrului si ora primului-ministru”
Publicat de : ---
Data publicrii: 03 Feb 2015 - 04:17
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43833&titlu=Victor_Ponta__la_raport_in_Parlament__Cum_a_decurs_prima_aOra_a_Prim_ministruluia