Fostii sefi de la SIF Banat-Crisana nu vor fi in libertate la alegeri

     Dragos Bilteanu si Najib El Lakis vor ramane in arest, inca 30 de zile, pana pe 9 martie, potrivit deciziei Curtii de Apel Bucuresti, astfel ca nu vor fi in libertate, pe 2 martie, cand este programata Adunarea Generala a Actionarilor SIF1 Banat-Crisana, pentru alegerea a patru membri in Consiliul de Administratie

.
     Impotriva celor doi, procurorii au formulat acuzatii de delapidare, spalare de bani si manipulare a pietei de capital, astfel ca Autoritatea de Supraveghere Financiara le-a retras avizele pentru functiile de administratori la SIF1, in urma arestarii lor preventive.
     Alte doua locuri in Consiliul de Administratie au fost eliberate dupa demisiile lui Ali Lakis si a lui Adrian Petreanu.
     Lista finala a candidatilor pentru alegeri cuprinde, in total, 21 de persoane, cel mai cunoscut fiind numele lui Bogdan Dragoi, fost ministru de finante, care s-a inscris in concurs alaturi de fostul sau consilier Octavian Avramoiu.
     In referatul de arestare, anchetatorii au sustinut ca Dragos Bilteanu detinea concertat, impreuna cu alti actionari, peste 25% din actiunile SIF1.
     Cu Bilteanu si Lakis in arest, actionarii au inceput deja sa faca aliante pentru preluarea puterii la SIF Banat-Crisana. Un factor decisiv in stabilirea castigatorilor va fi. cu siguranta. hotararea pe care o va lua Autoritatea de Supraveghere Financiara, inainte de AGA, in privinta restrictionarii sau nu a drepturilor de vot pentru actiunile contorizate de procurori in "tabara" Bilteanu.
     Sub conducerea lui Dragos Bilteanu, SIF Banat Crisana nu a mai oferit dividende actionarilor, in ultimii doi ani, asa ca miza celor care vor prelua controlul este distribuirea profitului de peste 142,24 milioane lei, facut de companie in 2014. Compania sta pe active nete totale de 1,604 miliarde lei.
     Locuri la masa de conducere a SIF1 mai vrea si SSIF Broker, prin directorul general Grigore Chis si presedintele Mihai Buliga, dar si omul de afaceri Florin Pogonaru, care si-a retras oamenii de la SIF Oltenia, anul trecut. Ana Bobirca, Chief Investment Oficer la Central European Financial Services, unde este si partener alaturi de omul de afaceri Florin Pogonaru, participa si ea la alegerile de la SIF1.
     Pe lista de candidati s-au mai inscris Augustin Danila, presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Energia Eoliana Montana, care spune ca doreste sa reprezinte actionarii minoritari in CA, Catalin Dobrescu, manager tranzactii la SIF Banat-Crisana, Laviniu Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, Mircea Oancea, director general la Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, expertul judiciar Daniela Arieta Sabau, Mariana Cornelia Costinas, manager sucursala Cluj a SIF Banat-Crisana, Dan Weiler, consultant independent si presedinte al Conpet, Adrian Henorel Nitu, fost deputat in perioada 2008-2012, Ionel-Marian Ciucioi, presedintele Vrancart Adjud, si Adrian Mitroi, director executiv financiar Nextebank Romania.
     Raiffeisen Bank si Piraeus Bank sunt reprezentate si ele in alegerile pentru locurile libere din Consiliul de Administratie SIF Banat-Crisana, de catre Laurentiu Ciocarlan si, respectiv, Octavian Marcu.
     Un alt candidat este fostul senator Ovidiu Marian, celebru pentru ca a propus cresterea pragului limita de detinere la SIF-uri, la 5%.
     Pe lista se afla si Adrian Simionescu, directorul general al Vienna Investment Trust, Bogdan Vanatoru, administrator la Bev Oil SRL, si Monica Ploscaru, director general al Blue Rock Financial Services.   
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Feb 2015 - 05:48
 

Link știre