Senat: Amenzi de 50 de mii de lei pentru constructiile neavizate impotriva incendiilor [1]

Initiativa legislativa prevede o amenda de la 25

.000 lei la 50.000 lei pentru nerespectarea cerintelor care au stat la baza eliberarii avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu, dar si pentru continuarea executarii lucrarilor de constructii sau functionarea ori utilizarea constructiilor/amenajarilor respective dupa anularea avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu.

Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, modificata prin propunerea legislativa a deputatul PP-DD Mihai Deaconu, stipuleaza in prezent ca amenda pentru aceste fapte este cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.

Propunerea legislativa prevede o amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru “inceperea lucrarilor de executie la constructii si instalatii tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinatiei celor existente, precum si punerea in functiune a acestora fara obtinerea avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu, dupa caz”.

Aceeasi amenda se aplica si in cazul in care avizele si autorizatiile de securitate la incendiu nu sunt solicitate si obtinute de catre persoanele fizice sau juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente sau, dupa caz, de catre beneficiarul investitiei.

Fata de prevederile legale in vigoare, in aceste doua cazuri se propune majorarea amenzilor contraventionale de patru ori.

"In expunerea de motive, initiatorul sustine ca aceste modificari legislative vizeaza “responsabilizarea operatorilor economici care desfasoara activitati cu impact pentru populatie si mediu, precum si monitorizarea stricta a acestora”.

Senatul a adoptat aceasta propunere legislativa in calitate de prima Camera sesizata.

 


Publicat de : ---
Data publicrii: 06 Feb 2015 - 05:48
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44069&titlu=Senat__Amenzi_de_50_de_mii_de_lei_pentru_constructiile_neavizate_impotriva_incendiilor