INTOARCEREA LUI BASESCU. La Congresul PMP s-au votat schimbarea si o Romanie implicata [1]

taguri: traian, basescu, congres, pmp, votat

La un an de la infiintare, Partidul Miscarea Populara - proiectul politic al lui Traian Basescu – vrea sa castige popularitate printr-un program care si-a propus schimbarea felului de a face politica intr-o Romanie ce se doreste a fi din ce in ce mai implicata

. Asa suna motiunea deputatului Eugen Tomac, unicul candidat la Congresul PMP organizat duminica, pentru functia de presedinte al partidului. Fara absenta Elena Udrea, cu probleme in justitie, evenimentul a fost marcat de discursul fostului presedinte al Romaniei Traian Basescu, acesta cucerind imediat audienta prin charisma sa atat de binecunoscuta.

Basescu a ajuns exact la 11.00, ora inceperii Congresului, moment in care participantii l-au aplaudat si i-au scandat numele timp de cateva minute. Fostul presedinte a declarat ulterior ca vrea sa fie „un partener pentru PMP” si i-a multumit public presedintelui autosuspendat al partidului, Elena Udrea, precizand ca apreciaza „delicatetea” acesteia de a nu fi prezenta la eveniment. Despre subiectul relatiilor sale cu PMP, Basescu a spus ca vrea sa fie „un partener” al formatiunii. „Va voi pune la dispozitie experienta mea, dar nu va voi conduce. Sunt convins ca partidul va creste si va fi un etalon”, a spus acesta despre PMP, partid care „trebuie sa se afirme drept capabil de solutii teoretice si actiune practica pentru modernizarea Romaniei si consolidarea statului de drept”.

PMP a trecut pragul

Basescu a adaugat ca PMP a trecut „pragul” la ambele scrutinuri de anul trecut, ceea ce este „exceptional”. Unul dintre motivele pentru care fostul sef de stat a venit la Congres este ca a dorit sa-si apere mandatul de presedinte al tarii, aratand ca nimeni nu poate sa-i apere mandatul mai bine ca el. Basescu le-a spus reprezentantilor PMP ca, oricat ar fi de prins cu nepoteii, „este furibunda propaganda de demolare” a ceea ce s-a intamplat din 2004 pana in 2014, adica in timpul mandatului sau de presedinte al Romaniei. „Era obligatoriu sa ies public si sa-mi apar mandatul”, a spus Traian Basescu, aratand ca acest lucru nu poate fi lasat pe mana „televiziunilor lui Voiculescu, a lui Ghita sau a lui Gadea”. „El (n.r. - mandatul) trebuie aparat de mine, pentru ca eu stiu cata umilinta am indurat in zece ani pentru a-mi duce mandatele pana la capat si pentru a face ca Romania din 2010 sa nu mai semene cu Romania din 2004”, a mai precizat Basescu. El a aratat ca, daca nu era Congresul PMP, oricum ar fi avut o aparitie publica in care ar fi punctat anumite aspecte.

Fostul sef de stat a vorbit apoi despre programul politic al PMP si despre prioritatile partidului: „Partidul trebuie sa-si faca un steag prin ideea consolidarii statului de drept. Justitia e unul din acest elemente. Foarte multi vor sa puna coruptia pe seama asa-zisului regim Basescu, dar iau lucrurile pe o poza falsa a momentului”.

Traian Basescu s-a referit de asemenea si la Raportul MCV, la utilizarea banilor publici, dar si la faptul ca Parlamentul este ineficient, precum si la obiective ale politicii externe. „Nu v-as tine pana maine dimineata. As putea vorbi pana maine dimineata. Va doresc un congres plin de succes si restartare a partidului, plecand de la realitatea ca sunteti partidul de peste 5%”, a incheiat Basescu discursul de aproape o ora in fata delegatilor PMP.

Basescu stia de cazul Coldea

În alta ordine de idei, Traian Basescu a declarat ca Elena Udrea i-a spus aceleasi lucruri pe care le-a sustinut in presa despre generalul Mihail Florian Coldea, care indeplineste in prezent functia de director interimar al SRI, inainte de a le face publice. „Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar presedintele nu are nici un mijloc de verificare. Presedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Presedintele este beneficiarul informatiilor”, a declarat Basescu. Totodata, dupa discursul de la congresul PMP, fostul lider de la Cotroceni a sustinut ca va reactiona la recentele declaratii din spatiul public despre ultimul sau mandat: „M-am hotarat sa nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spatiul public din ultima perioada. Mi-am facut o listuta.”

Traian Basescu a spus ca Elena Udrea l-a informat de asemenea si despre neregulile de la ANRP: „Deci, cealalta afirmatie a doamnei Udrea, ca m-a informat despre nereguilile de la ANRP. Este corect, dar as vrea sa intelegeti: cine crede ca presedintele primeste informatii sau isi ia informatii numai de la serviciile de informatii greseste cumplit. Presedintele este conectat si la alte surse de informatii, de exemplu sinteza de presa din fiecare dimineata in care i se subliniaza elementele care sunt declarate in interiorul institutiei ca fiind prioritati, coruptia, frauda economica. Asta este o sursa in completarea informatiilor de la serviciile de informatii”, a explicat Basescu.

Întrebat daca Udrea putea sa mearga la Parchet cu aceste informatii, Basescu a raspuns: „Nu, pentru ca ea avea doar informatii de la cei care veneau sa reclame la ea, oameni interesati sau din discutii cu parlamentarii. Cel care si-a asumat sa transmita structurilor care sa culeaga informatii si probe, am fost eu ca nu pot sa spun omului care reclamna la mine: «Du-te la Parchet». Rezultatul acestei reclamatii, inclusiv a doamnei Udrea a fost ca la circa 6 luni s-a produs prima punere sub acuzare a unui vicepresedinte al ANRP. Deci, asa functioneaza lucrurile”.

Întrebat daca are dubii in legatura cu Udrea si cu modul in care este judecata, Basescu a spus: „Atata timp cat procurorii ridica semne de intrebare, doamna Udrea are obligatia sa se duca in fata procurorilor sa-si aduca argumentele, dupa care sa ajunga si in fata judecatorilor. Este o chestiune de optiune. Va pot spune din ce am vazut, dansa pare a avea convingerea ca se produce un abuz impotriva sa”.

Tomac, noul presedinte PMP

În ceea ce priveste rezultatul alegerilor derulate la Congresul PMP, Eugen Tomac a fost ales presedinte al formatiunii cu 694 voturi pentru si 8 impotriva, el aratandu-se convins ca impreuna cu Traian Basescu, PMP va castiga alegerile si „va repune pe harta Romania, acolo unde-i e locul, alaturi de celelalte natiuni europene”. Odata cu alegerea lui Eugen Tomac, care a prezentat motiunea „Romania implicata. PMP partidul schimbarii“, a fost votata si echipa acestuia, astfel incat Dorel Onaca va ocupa functia de secretar general al PMP, iar Siegfried Muresan pe cea de prim-vicepresedinte. Tomac a mai precizat ca anul 2016 trebuie sa-i gaseasca pe reprezentantii PMP „cu fruntea sus” si capabili „sa spulbere acest USL dolofan, care s-a diminuat usor”. Noul lider al popularilor a mai spus ca PMP va trebui sa fie unul din cele mai active partide politice din Romania. Altfel, la congres au fost votati vicepresedintii PMP si secretarii executivi ai partidului.

Foto: C.C. Otiliu


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Feb 2015 - 05:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44125&titlu=INTOARCEREA_LUI_BASESCU__La_Congresul_PMP_s_au_votat_schimbarea_si_o_Romanie_implicata