Udrea, deputatilor: Cand votati, sa va ganditi ca tot ceea ce se intampla constituie un precedent extrem de periculos [1]

Deputatul Elena Udrea a declarat luni, 23 februarie, in plenul Camerei, ca nu le solicita deputatilor “clementa” sau “favoruri”, ci le cere sa lase la o parte “stereotipurile si presiunile de orice fel”

.

“Cand veti pune, astazi, bilele in urna, vreau sa va ganditi ca tot ceea ce se intampla constituie un precedent extrem de periculos. Doamnelor si domnilor, nu va cer clementa si nici favoruri, nu va cer nimic. Singurul lucru pe care, cred, ca ar trebui sa il faceti este sa ganditi dvs. insiva, sa lasati la o parte stereotipurile si presiunile de orice fel, sa raspundeti unei singure intrebari: Este, intr-adevar, spre binele Romaniei ce se intampla? Si apoi sa votati cu constiinta impacata ca ati facut ce trebuie pentru aceasta tara si pentru democratie, atata cata mai exista ea, astazi, in Romania”, a spus Elena Udrea, de la tribuna Camerei Deputatilor.

Ea a precizat ca cererea de arestare in dosarul “Gala Bute” se bazeaza pe denunturi.

“Ca sa intelegeti ce votati acum, aflati ca inclusiv cererea de arestare de astazi se bazeaza pe denunturi, unul dintre ele chiar al prietenei mele, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, care acuzata fiind de luare de mita a decis ca poate ramane in libertate daca toarna impotriva mea si a facut-o, dar nu oricum, ci incercand sa puna presiune pentru ca si alti oameni din dosar sa faca acelasi lucru, asa cum a aratat presa ca s-a intamplat. Pe baza acestor dovezi, normal ar fi fost ca DNA sa renunte la noua cerere de arest preventiv in ceea ce ma priveste, dar uitati ca nu s-a intamplat”, a aratat Udrea.

Udrea a punctat ca prin Codul de procedura penala si Codul penal se incurajeaza delatiunile si se alimenteaza fortari din partea procurorilor.

“Avem dovada felului in care se ajunge la a fi acuzat un om sau chiar la a fi arestat, poate ca eu, ca si dvs, suntem ultimii care ar trebui sa invocam absurdul acestei situatii, pentru ca noi suntem cei care am creat aceste legi — Codul de procedura penala si Codul penal. Cele doua incurajeaza delatiunile si alimenteaza fortari din partea procurorilor. Daca eu pe denunturi am putut sa stau arestata preventiv o saptamana, acelasi lucru poate sa li se intample fiecaruia dintre dvs si oricarui roman. De aceea, cred ca noi avem obligatia sa corectam aberatii nascute in aplicarea acestor coduri si care afecteaza insusi procesul de justitie”, a explicat Elena Udrea.

In opinia sa, dosarul “Gala Bute” reprezinta dovada cea mai clara ca separarea puterilor in stat nu mai functioneaza.

“O putere dorind sa cenzureze activitatea altei puteri, cea Executiva, punand la indoiala calcul de oportunitate al unui Guvern. Practic, firul rosu al acuzatiilor este opinia procurorilor ca aceasta gala nu trebuia sa aiba loc, iar incercarea permanenta a lor a fost de a demonstra ca ministrul de atunci, adica eu, am dorit ca Bute sa boxeze in Romania. Mi-am dorit alaturi de Guvernul de atunci, ca multi dintre dvs, alaturi de milioane de romani, dar va intreb — este aceasta o vina pentru care ar trebui sa fiu arestata?”, a intrebat deputatul.

Potrivit lui Udrea, consensul politic de atunci in ceea ce priveste Gala Bute este acum pus la indoiala de catre anchetatori.

“Premierul de astazi si multi dintre dvs ati fost prezenti la acel eveniment. In Parlament se faceau declaratii politice si interpelari in care Guvernul era criticat ca Bute nu poate boxa acasa, in tara lui. Deci, consensul politic de atunci asupra acestui eveniment este acum pus la indoiala de catre anchetatori iar eu va intreb daca acest lucru este normal. (…) Reprosurile concrete care mi se aduc tin de activitatea departamentelor din minister, nu de activitatea ministrului. Nu exista nimeni in aceasta tara care sa poata spune ca eu, Elena Udrea, am cerut cuiva sa procedeze altfel decat cere legea, permite legea“, a mai spus Udrea.

Deputatul Elena Udrea a comentat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, faptul ca deputatii au aprobat in urma cu doua saptamani sase cereri de incepere a urmarii penale si arestare preventiva pe numele ei fara a tine cont ca era “tinta unei actiuni precise, in care secrete trebuiau pastrate prin folosirea catuselor” impotriva sa.

“In urma cu fix doua saptamani ati votat sase cereri impotriva mea, trei de incepere a urmaririi penale, trei de arestare preventiva. Le-ati aprobat pe toate sub marota “noi nu ne opunem justitiei”. Am fost de acord mereu si am spus-o si atunci in fata dumneavoastra ca justitia trebuie sa functioneze in cazul tuturor, in cazul unui demnitar la fel ca in cazul unui simplu cetatean, dar pentru aceasta era suficient sa dati aviz doar cererilor de urmarire penala, pentru ca ancheta sa se poata derula si in ceea ce ma priveste. Am vorbit atunci despre libertate, de stat de drept, justitie, dar si despre nevoia de a exercita transparent puterea de catre cei alesi de popor, nu in mod ocult de catre generali ai serviciilor secrete, teme definitorii pentru ceea ce inseamna Parlamentul, institutia care garanteaza democratia in Romania. Nu a contat, cum nu a contat nici exceptionalul situatiei in care m-am aflat, un deputat impotriva caruia s-au formulat nu mai putin de trei cereri de arest preventiv in decurs de doar doua ore intr-o cauza in care zeci de persoane implicate erau in libertate sau nici macar nu fusese chemate la audieri. Nu a contat ca era evident ca eram tinta unei actiuni precise in care secrete trebuiau pastrate prin folosirea catuselor impotriva mea”, a sustinut Udrea in plenul Camerei Deputatilor.

Ea a adaugat ca celor mai multi dintre deputati le-a fost teama teama de cei cu care ea se lupta si care maine ar putea sa le faca si lor acelasi lucru, daca indraznesc sa vorbeasca ori sa se opuna.

“Ati stat pana la 1,00 noaptea si ati votat, in timp ce Parlamentul refuza sa ia in discutie cauzele altor colegi, respinge solicitarile procurorilor ori intarzie cu lunile publicarea hotararilor de avizare a urmaririi penale ale altor colegi”, a mentionat Udrea.

Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut si a votat, luni, noile cereri DNA pe numele Elenei Udrea, de incuviintare a urmaririi penale si de incuviintare a arestarii preventive in dosarul Gala Bute. (Agentia Nationala de Presa AGERPRES)


Publicat de : ---
Data publicrii: 25 Feb 2015 - 05:33
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44890&titlu=Udrea__deputatilor__Cand_votati__sa_va_ganditi_ca_tot_ceea_ce_se_intampla_constituie_un_precedent_extrem_de_periculos