Video Zgonea: Noua lege a finantarii partidelor prevede regimul imprumuturilor si sanctiuni penale - VIDEO [1]

Zgonea a prezentat la finalul sedintei Comsiei de Cod electoral o serie de decizii luate la nivelul acestui for

.

"Rupem bariera dintre finantatori si politicile publice ale unui partid, nu se mai dau bani pentru a intra pe o anumita functie dupa aceea. Exista predictibilitate cand imprumuti partidul, cand vei returna resursele financiare, o contabilitate mai stricta. Eu cred ca este un mesaj clar pentru toti cetatenii, campaniile electorale vor fi finantate de la stat, cu conditia, sa candidezi, sa depui un numar de candidaturi la locale, la parlamentare sau la europarlamentare, consecutiv in doua scrutine electorale si suma pe care o primim se injumatateste cu peste 50%, astept propunerea Comisiei. Va dau un exemplu, eu ca parlamentar trebuia sa candidez intr-o circumscriptie si puteam sa cheltui pana la 48 de mii de euro, la viitoarele alegeri pot sa cheltui maximum 24 de mii de euro, daca nu mai putin. Cred ca este un pas inainte si foarte multi dintre colegii nostri vor putea sa candideze la parlamentare", a declarat Zgonea.

El a mai declarat ca in cazul alegerilor parlamentare pe lista va disparea obligativitatea depunerii unei sume pentru candidaturi.

Zgonea a fost intrebat daca in noua forma a legii finantarii partidelor si campaniilor vor fi prevazute sanctiunea penale, ceea ce in actuala legislatie nu e stipulat.

"Este clar ca vom avea si un pachet de sanctiuni mult mai dur, asa cum noi l-am initiat la finantarea partidelor politice prin proiectul pe care il sustine domnul deputat Dragici in numele PSD, unde vedeti ca sanctiunile sunt foarte mari, nu numai administrative, ci si cele penale, ca sa putem sa rupem aceasta bariera si sa-i speriem pe cei care ar avea ideea de a finanta ocult partidele politice", a mai spus Zgonea.

De asemenea, el a sustinut ca a fost decis un cadru permisiv pentru depunerea candidaturilor din punct de vedere al listelor de sustinatori.

"Toti suntem egali in fata legii, indiferent de candidatura, trebuie sa avem sustinere in timpul campaniei electorale, 100 de oameni intr-o comuna, 500 de oameni minimum intr-un oras si 1000 de locuitori intr-un municipiu. Dispare obligativitatea de a semna doar pentru un singur candidat, deci putem sa semnam pentru mai multi candidati si automat Biroul Electoral de Circumscriptie va verifica aceste liste", a spus presedintele Comisiei.


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Feb 2015 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44934&titlu=Video&_nbsp_Zgonea__Noua_lege_a_finantarii_partidelor_prevede_regimul_imprumuturilor_si_sanctiuni_penale___VIDEO