Hellvig, trei gafe la debut. Aproape-directorul SRI a iesit cu declaratii una si una [1]

taguri: eduard, hellvig, director, sri

La aproape o luna de la demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig a primit aviz favorabil din partea Comisiei parlamentare de control al SRI

. Daca va primi si votul in plen, europarlamentarul PNL va deveni noul director al serviciului ce are ca motto “Patria a priori” (n.r. - Patria inainte de toate). Decizia in comisie a fost luata cu 7 voturi pentru si unul impotriva.

Conditiile audierii lui Hellvig au fost speciale: sedinta inchisa, reprezentantii presei avand acces doar la inceputul reuniunii comisiei, pentru ilustratii. La sedinta au fost prezenti toti membrii comisiei, cu exceptia deputatului Sebastian Ghita.

Odata cu primirea avizului, Eduard Hellvig a anuntat ca va demisiona din PNL si din Parlamentul European imediat dupa ce va primi mandatul prin votul Parlamentului.

El a precizat ca e o numire in urma careia practic se retrage din viata publica de politician si a promis ca atat timp cat va fi director al SRI „nu va exista nici o imixtiune politica in activitatea institutiei si nimeni nu-si va permite sa exercite presiuni asupra institutiei din punct de vedere politic”. În schimb, sotia lui nu e deloc incantata de schimbare, din punct de vedere financiar si au avut loc „discutii acasa” pe aceasta tema, dupa cum a marturisit liberalul.

Lauda lui Coldea

Potentialul sef al SRI a gasit apoi de cuviinta sa il laude pe controversatul Florian Coldea, generalul impotriva caruia Elena Udrea a adus acuzatii foarte grave. El l-a caracterizat pe generalul Coldea ca fiind unul dintre oamenii care au lucrat pentru ca Serviciul Roman de Informatii sa se transforme dupa 2006 si „sa capete recunoasterea internationala pe care o are astazi SRI”, dar apoi a sustinut ca de fapt nu il cunoaste pe general decat „din spatiul public” si de la televizor.

„Atat timp cat nu exista o decizie a instantei, eu nu pot sa vad si sa fac o evaluare pe denuntul respectiv. (…) Eu alte date despre acesta nu am decat din spatiul public, am vazut doar la televizor activitatea sau pe sursele publice ce a facut aceasta institutie”, a spus Hellvig. El a mai afirmat ca deocamdata va mentine actuala conducere a institutiei.

Maior, valorile si cartile

Apoi l-a laudat si pe fostul director al SRI, George Maior, cu care a spus ca are „o relatie personala” si a povestit ca a avut intalniri inainte de campania electorala pentru prezidentiale in biroul acestuia (cum de altfel l-a acuzat si Elena Udrea), dar a sustinut ca nu vorbeau decat lucruri personale: „Au fost discutii strict legate de valori in care credem, de carti si alte lucruri care nu aveau legatura directa cu institutia SRI”. Hellvig a mai spus ca daca va fi votat de Parlament in functia de director al SRI, va continua sa se consulte cu Maior si sa ii ceara sfaturi.

Neoimperialismul rus

Liberalul nu s-a oprit aici si a inceput sa vorbeasca despre obiectivele SRI pe care si le va asuma ca director. Langa situatia din Ucraina si pericolul terorist, el a pus ceea ce a numit „neoimperialismul rus”.

„Exista doi piloni fundamentali pentru activitatea SRI: dezvoltarea capacitatii de aparare si a sigurantei nationale si combaterea coruptiei, acordarea acestui fenomen a unei atentii deosebite (…) SRI va sta la dispozitia beneficiarilor cu tot ceea ce produce pentru a rezolva situatiile cu care se confrunta societatea romaneasca”, a mai precizat Hellvig. El a adaugat ca si combaterea evaziunii fiscale va fi pe lista cu prioritati a SRI. În fine, a mai anuntat ca intr-o perioada de 3-6 luni vom avea legile Big Brother, cu medierea lui Iohannis.


Publicat de : ---
Data publicrii: 25 Feb 2015 - 05:33
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44942&titlu=Hellvig__trei_gafe_la_debut__Aproape_directorul_SRI_a_iesit_cu_declaratii_una_si_una