Modificarea Codului Electoral ii nemultumeste pe sefii de consilii judetene [1]

Posibila modificare a Codului Electoral ii nemultumeste pe sefii de consilii judetene

. Acestia vor sa fie alesi, ca si pana acum, prin votul locuitorilor, si nu de consilierii judeteni. Reprezentantii Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) s-au reunit la Bucuresti. Maria Buruiana ne-a transmis despre ce discuta acestia.

Presedintii de consilii judetene au o ordine de zi destul de lunga, cap de lista este aceasta modificare a legii care se refera la modul in care vor fi alesi anul viitor presedintii de consilii judetene, a transmis Maria Buruiana, de la Palatul Parlamentului.

Indiferent de culoarea politica, acestia s-au aratat nemultumiti de deciziile care au fost luate la Bucuresti de catre colegii lor in aceasta Comisie de modificare a codului electoral.

Cel mai vocal a fost presedintele acestei Uniuni, Marian Oprisan, care i-a si cerut demisia presedintelui Comisiei de modificare a codului electoral, Valeriu Zgonea, s-a lasat cu demisia acestuia, iar premierul Victor Ponta, presedinte al PSD, a spus ca se va lua in discutie in cadrul CEx al PSD si aceasta problema.

Este asteptat la aceasta reuniune si premierul Victor Ponta.

Comisia de cod electoral a adus niste modificari, printre acestea se numara:

-revenirea la votul pe liste, cum era in 2004, in cazul alegerii senatorilor si deputatilor, exceptie vor face parlamentarii care vor fi alesi de catre romanii din disapora.

-sa se poata infiinta un partid politic cu maximum 3 membri

-campaniile electorale sa fie finantate de la bugetul de stat, pentru ca totul sa fie transparent - aceste cheltuieli trebuie sa aiba o limita.

-presedintii de consilii judetene vor fi alesi indirect, consilierii judeteni vor fi votati pe liste, iar apoi, din randul lor va fi ales un presedinte al Consiliului Judetean.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Feb 2015 - 05:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45000&titlu=Modificarea_Codului_Electoral_ii_nemultumeste_pe_sefii_de_consilii_judetene