Ponta a COPIAT INTEGRAL un proiect al PNL si l-a depus la Senat exact in ziua in care le-a transmis liberalilor ca nu are bani pentru legea lor [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Pe 11 iunie 2014, la Senat a fost inregistrat, sub semnatura mai multor parlamentari PNL, in frunte cu Crin Antonescu, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic dupa instalarea comunistilor la putere in Romania

. Chiar daca termenul de adoptare tacita este de 45 zile, putand fi prelungit in cazul unor proiecte complexe, proiectul de act normativ care prevede modificarea a doua articole in sensul dublarii indemnizatiilor  victimelor regimului dictatorial, a fost plimbat pe la comisii vreme de 5 luni. Pe 3 noiembrie, Guvernul a transmis un punct de vedere nefavorabil, sustinand ca proiectul nu prevede sursele de finantare. „Avand in vedere evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici, in contextul economic actual, precum si angajamentele asumate de Romania in acordurile cu organismele financiare internationale, masurile propuse nu pot fi acceptate”, se arata in punctul de vedere semnat de Victor Ponta.

Cu toate acestea, in aceeasi zi, si tot cu semnatura lui Victor Ponta, a fost depus la Senat un proiect legislativ initiat de guvern care copiaza integral legea initiata de PNL. De asemenea, si expunerea de motive este un copy-paste in proportie de 99,99%, guvernul updatand cuantumul indemnizatiilor la data depunerii. 

VEZI AICI PROIECTUL PNL

VEZI AICI PROIECTUL GUVERNULUI

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A PNL

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A GUVERNULUI

VEZI AICI PUNCTUL DE VEDERE NEGATIV AL GUVERNULUI

Cele doua proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului in aceeasi zi, insa doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amanat pana pe 25 februarie, cand a trecut si el de Senat.

Pe 11 martie 2015, legea propusa de guvern a fost adoptata de Camera Deputatilor, fiind deja promulgata si publicata in Monitorul Oficial, pe 2 aprilie.

Legea, care vizeaza aproape 50.000 de persoane care au avut de suferit in regimul comunist, stabileste o indemnizatie lunara de 400 de lei pentru fiecare an de detentie, stramutare, deportare sau prizonierat, 200 de lei pentru fiecare an de internare abuziva in spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu. De asemenea, sotul supravietuitor beneficiaza de o indemnizatie lunara de 400 de lei. Masurile intra in vigoare cu 1 iulie 2015.

Tamaian: Ponta a incercat sa-si spele pacatele

„Cred ca legea noastra a fost trimisa la sertar pentru ca guvernul sa scoata propria sa lege ca sa-si mai spele pacatele”, a declarat, pentru gandul, deputatul PNL Ioan Tamaian, unul dintre initiatorii proiectului liberalilor. El in acuza de abuz pe Victor Ponta si PSD, care „au incalcat regulamentele parlamentare care prevad clar ca, in situatia in care exista doua sau mai multe proiecte de lege pe acelasi subiect, acestea se dezbat impreuna si se adopta in final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii”

„Consider ca s-a procedat abuziv in ceea ce priveste propunerea legislativa a PNL, care repet, a fost anterioara proiectului Guvernului si ca s-a blocat dreptul constitutional de initiativa legislativa al parlamentarilor, al celor din PNL in cazul de fata”, a spus el, admitand ca dintr-o scapare parlamentarii liberali nu au sesizat la timp „plagiatul” guvernului, crezand initial ca este vorba de initiativa lor.

Cu toate acestea, Ioan Tamaian sustine ca „in final, toata lumea este bucuroasa” pentru ca s-a reparat, in parte, o nedreptate facuta celor care au suferit in regimul comunist.

Extras expunere motive proiect PNL

 

Extras expunere motive proiect guvern

 

Proiect de lege PNL

 

Proiect de lege guvern

Citeste si Alesii sunt chemati la munca de „Rapsodia romana”. Deputat PSD: „Vechea sonerie suna a DNA” Citeste si Senatul a redactat hotararea in cazul lui Dan Sova. PNL: A fost o procedura eronata, facem contestatie la CCR Citeste si Guvernul aproba pensia militara, Ponta intreaba daca e "pentru cei oficiali sau si pentru ceilalti"
Publicat de : ---
Data publicrii: 23 Apr 2015 - 05:37
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46257&titlu=Ponta_a_COPIAT_INTEGRAL_un_proiect_al_PNL_si_l_a_depus_la_Senat_exact_in_ziua_in_care_le_a_transmis_liberalilor_ca_nu_are_bani_pentru_legea_lor