Barbu (PNL): Hotararea Senatului in cazul Sova sfideaza legile si Constitutia, e caz unic in istorie [1]

Senatorul PNL Tudor Barbu a precizat ca sunt foarte multe temeiuri legale si foarte multe lucruri legate de jurisprudenta Curtii Constitutionale, pentru a argumenta contestatia la Hotararea Senatului, care ”sfideaza legile si Constitutia”

.

Potrivit lui Barbu, liberalii si-au bazat sesizarea pe articolul 1 din Constitutie, pe articolul 72, la paragraful doi, care spune ca senatorii si deputatii pot fi retinuti, perchezitionati si arestati doar cu incuviintarea Camerei din care face parte si pe articolul 76, paragraful doi, unde se precizeaza ca legile si hotararile luate prin vot, de Senatul Romaniei, se fac cu majoritatea parlamentarilor prezenti.

”Este caz unic in istoria post-decembrista sa iesi in fata presei, tu, Calin Popescu Tariceanu, tu, Victor Ponta, oricine din arcul guvernamental, sa spui ca te-ai bazat pe un articol dintr-un Regulament evident neconstitutional, prin faptul ca a fost modificat de Senatul Romaniei, ca fiind neconstitutional, sa invoci o lege, legea care se refera la Statutul senatorilor si deputatilor, evident neconstitutionala, prin faptul ca s-a modificat prin vot, in unanimitate..toata lumea stia ca aceste regulamente sunt neconstitutionale”, a spus Barbu.

Senatorul PNL a precizat ca cei de la Putere au folosit un ”subterfugiu” pentru a dat o hotarare care cuprinde in text formularea ”noi constatam”.

”Senatul nu constata niciodata, Senatul Romaniei hotaraste. Noi avem o hotarare care spune ca noi, senatorii Romaniei, constatam ca s-au intrunit sau nu niste criterii”, a explicat Barbu, precizand ca Senatul ”constata” doar incetarea mandatului unui senator, din motive de deces sau demisie.

Tudor a mai spus ca o astfel de formulare reprezinta nu doar un motiv de contestare la Curtea Constitutionala dar si ”un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste respectul lui Tariceanu si celor din PSD fata de Constitutie si fata de cetateni”.

PNL a sesizat, joi, Curtea Constitutionala, privind neconstitutionalitatea Hotararii Senatului in cazul incuviintarii arestarii lui Dan Sova, aratand ca ”Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza”.

Liberalii precizeaza in sesizare ca Hotararea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I-a, nr.271 din 22 aprilie 2015, prin care Senatul constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Dan Sova este neconstitutionala.

PNL solicita Curtii admiterea sesizarii de neconstitutionalitate a Hotararii Senatului nr. 32 redactata in data de 22 aprilie 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I-a, nr.271 din 22 aprilie 2015, prin care Senatul constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova.

”Consideram ca redactarea hotararii s-a facut cu incalcarea considerentelor Curtii Constitutionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova, asa cum este cuprins in dispozitivul deciziei acesteia, neputand fi facuta printr-o ”hotarare de constatare” care lasa loc la interpretari. Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza”, se mentioneaza in sesizarea PNL.


Publicat de : ---
Data publicrii: 24 Apr 2015 - 05:33
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46285&titlu=Barbu__PNL___Hotararea_Senatului_in_cazul_Sova_sfideaza_legile_si_Constitutia__e_caz_unic_in_istorie