Presedintele Curtii Constitutionale: Votul in cazul lui Dan Sova ar putea fi reluat [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Judecatorul Augustin Zegrean a spus, la intrarea in sediul CC, ca votul ar trebui reluat, daca se va admite contestatia formulata de PNL

.

Presedintele Curtii face astfel referire la contestatia la hotararea Senatului privind votul in cazul Dan Sova, pe care PNL a anuntat ca o va depune joi dimineata.

"Daca am zice ca e neconstitutional, cred ca (Parlamentul - n. red.) ar trebui sa adopte alta hotarare, daca aia nu e buna. Daca va fi declarata ne-buna va trebui data alta, nu? (...) Ar trebui sa rejudece cererea aceea, ma gandesc. Altfel cum? Pana acum, hotararile Parlamentului care au fost declarate neconstitutionale au fost refacute, s-au luat alte hotarari. Se reia totul de la capat. Voi ati vrea sa va spun acum asa: daca vine la noi dosarul acela (contestatia formulata de PNL - n.red.) si admitem, il aresteaza pe Sova. Nu pot sa va spun asa ceva, pentru ca nici nu-i adevarat. Deci se reia votul, se face alta hotarare", a explicat judecatorul Augustin Zegrean.

PNL a anuntat ca va depune, joi dimineata, la Curtea Constitutionala, contestatia la hotararea Senatului privind votul in cazul Dan Sova, dupa ce aceasta a fost publicata, miercuri, in Monitorul Oficial.

Hotararea redactata de Comisia juridica a Senatului privind votul plenului in cazul Sova, aprobata in Biroul Permanent, a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial.

Articolul acestei hotarari prevede ca se "constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor si de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva" a senatorului Dan Sova.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, in 8 aprilie, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului.

In 17 aprilie, judecatorii constitutionali au facut publica motivarea acestei decizii, iar in 22 aprilie aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial.

In 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia fiecare camera hotaraste in cazul cererii de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majoritasii membrilor sai", desi Constitutia prevede, la articolul 76, ca hotararile celor doua camere ale Parlamentului "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera". Senatul nici nu a emis atunci o hotarare de respingere a solicitarii DNA, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis, presedintele CSM si PNL au sesizat CC, iar, in urma delibararilor, judecatorii constitutionali au admis doar sesizarea sefului Consiliului Superior al Magistraturii.

Subiectul a fost dezbatut si la Gandul LIVE de catre jurnalistii Clarice Dinu si Diana Marcu. Urmariti mai jos dezbaterea.

Citeste si Dan Sova reclama la instanta suprema durata prea lunga a anchetei DNA impotriva sa Citeste si CSM sesizeaza CC privind hotararea Senatului in cazul lui Sova Citeste si SUGESTIA lui Tariceanu pentru Comisia Europeana, dupa ce Bruxelles-ul a criticat Parlamentul pentru votul la arestarea lui Sova
Publicat de : ---
Data publicării: 24 Apr 2015 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46286&titlu=Presedintele_Curtii_Constitutionale__Votul_in_cazul_lui_Dan_Sova_ar_putea_fi_reluat