Deputatii au respins cererea de reexaminare a presedintelui la Codul Silvic si au adoptat legea initiala [1]

Deputatii PNL au criticat noul Cod Silvic, in schimb cei ai PSD au sustinut legea

.

La dezbateri, reprezentantii liberalilor au propus retrimiterea la comisie a reexaminarii codului silvic, pe motive procedurale, pentru ca nu au fost lasati sa depuna amendamente in Comisiile juridica, de agricultura si de mediu, conform regulamentului. Solicitarea PNL a fost respinsa, insa, vicepresedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a spus ca regulamentul prevede, ca daca este votata in comisii respingerea cererii de reexaminare, asa cum s-a intamplat, nu se mai depun amendamente.

Deputatii PNL au cerut adoptarea cererii de reexamniare a presedintelui Iohannis la Codul Silvic, iar UDMR si PSD au sustinut legea in forma adoptata initial.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a spus, in dezbaterile generale, ca forma in care este acum Codul silvic este "un atentat la siguranta nationala", aratand ca PNL nu o sustine, ci voteaza cererea de reexamniare a presedintelui Iohannis la aceasta lege. "Forma adoptata creeaza mari probleme sectorului silvic, nu sustinem forma din comisii", a spus Tinel Gheorghe.

Deputatul UDMR Attila Korodi a spus, insa, ca acest cod silvic ofera o protectie majora padurilor si rezolva problemele legate de lipsa pazei padurilor, de presiunea mare a monopolurilor din domeniu si din partea exportatorilor sa duca bustenii in afara tarii.

Deputatul PSD Doina Pana, unul dintre initiatorii Codului Silvic, a spus ca padurea nu este o marfa si prevederile legate de limita de 30% impusa achizitionarii de masa lemnoasa este absolute benefica si legala, in concordanta cu Constitutia si reglementarile UE.

Ea a sustinut prevederea privind obligativitatea intocmirii amenenajamentelor silvice pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10%, aratand ca sunt peste 500.000 de hectare fara amenajament.

Deputatii au adoptat din nou forma initiala a Codului Silvic.

Printre articolele prevazute si care au starnit dispute sunt si cele potrivit carora un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate.

Alte prevederi adoptate se refera la instituirea obligativitatii intocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10%.

Cererea de reexaminare a fost respinsa anterior si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, in 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creeaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator.

Iohannis a precizat ca motivul retrimiterii legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic la Parlament se refera la faptul ca ”unele dintre interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi sunt de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si sa aiba un impact nedorit asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei, creand premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator”.

Retrimiterea Codului Silvic in Parlament a generat dispute si acuze intre PSD si PNL, premierul Victor Ponta atacand-o pe Lucia Varga, deputat PNL si fost ministru al mediului, ca ar avea interese in respingerea Codului Silvic.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Mai 2015 - 04:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46989&titlu=Deputatii_au_respins_cererea_de_reexaminare_a_presedintelui_la_Codul_Silvic_si_au_adoptat_legea_initiala