Deputatii rusi pun "la zid" ONG-urile straine considerate "indezirabile" de stat [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Deputatii au aprobat cu o larga majoritate, in cea de-a treia si ultima lectura, acest text care trebuie votat si de Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, si promulgat de presedintele Vladimir Putin

.

Legea le ofera autoritatilor posibilitatea de a interzice organizatii neguvernamentale straine considerate o amenintare pentru "securitatea statului", o notiune care include atat spionajul, cat si apararea "fundamentelor constitutionale" ale Rusiei. Autoritatile ruse vor putea de asemenea sa ii cerceteze pe angajatii acestor organizatii, care vor risca pana la sase ani de inchisoare sau ar putea primi interdictie de intrare pe teritoriul rus.

De asemenea, legea va permite blocarea conturilor bancare ale structurilor vizate, in timp ce organizatiile ruse care primesc fonduri de la ONG-uri considerate indezirabile vor fi nevoite "sa dea socoteala" pentru faptele lor.

Deputatii au invocat nevoia de a opri "organizatiile destructive" care lucreaza in Rusia, unde pot ameninta "valorile statului rus" si alimenta "revolutii colorate", precum cele care au avut loc in mai multe foste republici sovietice in ultimii ani.

Asociatiile de aparare a drepturilor omului au condamnat acest proiect de lege, calificat de Amnesty International drept "ultimul capitol in reprimarea fara precedent a organizatiilor neguvernamentale".

In opinia ONG-urilor, formularea vaga a textului permite autoritatilor sa vizeze de asemenea companiile straine. De altfel, Parchetul va putea declara "indezirabila o organizatie fara a aduce subiectul in fata justitiei.

"Este o masura preventiva si nimeni nu isi doreste sa fie nevoit sa o aplice", a explicat deputatul Aleksandr Tarnavski, care asigura ca aplicarea legii era necesara dupa ce Occidentul a impus sanctiuni Rusiei anul trecut.

Citeste si Cu legitimatia "ca de CIA" la control. Acuzatii grave aduse de presedintele ANPC reprezentantilor ONG-urilor: cer bani si "vin doar pe smecherii" Citeste si Mai multe ONG-uri i-au pregatit DEMISIA lui Victor Ponta si ii cer Avocatului Poporului sa conteste cele 26 de ordonante „ascunse intr-una singura” Citeste si Guvernul le da 22 de milioane de euro ONG-urilor minoritatilor
Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Mai 2015 - 04:29
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46992&titlu=Deputatii_rusi_pun___la_zid___ONG_urile_straine_considerate___indezirabile___de_stat