Insolventa persoanelor fizice ar putea fi adoptata astazi, dar varianta finala a legii este secreta [1]

Autor: Andra Oprescu 20

.05.2015

Proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice, care prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa isi poata declara insolventa si sa poata astfel beneficia de un plan de rambursare, a fost avizat favorabil ieri de Comisia juridica. Legea  urmeaza sa fie dezbatuta astazi in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Forma finala a proiectului de lege nu este insa publica, cunoscuta fiind doar forma aprobata deja de Senat, dar si unele modificari prezentate de Ana Birchall, deputatul PSD care a initiat si elaborat acest proiect.

Ea afirma ca proiectul se bazeaza pe o procedura administrativa care ii permite persoanei indatorate sa isi achite datoriile timp de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca un an. Daca nu mai exista sanse de redresare, exista si o a doua procedura, de lichidare a activelor. ?Nu este normal ca un proiect de asemenea anvergura sa nu fie  public, o astfel de initiativa trebuie citita cu atentie. Ar fi trebuit organizat un seminar sau o dezbatere cu toti stakeholderii. Daca mecanismul insolventei va fi prea greu, va fi amendat in timp. O astfel de lege era necesara, era o rusine fara, dar puteam sa luam un model deja existent. I-am dat doamnei Birchall in 2013 un studiu legat de legi privind falimentul personal la nivel european.  Ii acord o prezumtie de incredere privind aceasta lege, dar nu pot da un cec in alb?, spune Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare.

Planul de rambursare a datoriilor ar urma sa se desfasoare sub supravegherea unui administrator desemnat de o comisie de insolventa. La nivel national ar urma sa fie constituita o comisie nationala de insolventa, dar vor fi constituite si comisii teritoriale de insolventa.

?Nu stiu ultima forma a legii, stiu doar ce a zis promotorul acestei legi. Consider ca este o lege proasta, dar o lege este mai buna decat nicio lege. Procedura se desfasoara sub supravegherea unor comisii de insolventa, care nu sunt formate din reprezentantii obisnuiti ai creditorilor. Aceste comisii speciale ar urma sa fie formate  din reprezentanti locali ai fiscului, executori judecatoresti, reprezentanti ai bancilor?, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Totodata, Piperea afirma ca este necesara o procedura pentru fiecare institutie membra a comisiei in parte si o ordonanta de urgenta pentru adoptarea normelor metodologice pentru aceste comisii, ceea ce poate dura pana la un an.

?Unei persoane care se afla sub protectia Tribunalului i se suspenda executarea silita, nu i se mai acumuleaza penalitati si dobanzi, contractele acesteia cu furnizorii de ultilitati pot continua, isi poate administra afacerea in continuare - daca nu intra sub procedura de faliment, dar nu exista nicio lege care sa opreasca, de exemplu, Fiscul sa isi ia banii fara protectia Tribunalului. Insolventa este o procedura judiciara?, mai spune Piperea.

Potrivit formei disponibile a proiectului, insol­venta personala poate fi ceruta fie de persoana indatorata, fie de creditor, cu respectarea anumitor conditii. Pe durata procedurii este suspendata orice executare silita si nu se mai acumuleaza dobanzi sau penalitati.

Mai multe voci, printre care bancherii si reprezentantii Fondului Monetar International, au cerut realizarea unui studiu de impact inainte de adoptarea legii. Unii analisti sunt de parere ca legea ar putea incuraja debitorii sa nu isi mai plateasca datoriile.

?Nu stiu varianta finala a legii. O astfel de lege este necesara, dar Romania nu este pregatita tehnic in acest moment. Din acest punct de vedere este o operatiune destul de grea. Este posibil ca legea sa existe si sa nu fie operationala, sa existe degeaba. Multe persoane fizice au vazut acest proiect de lege ca pe o sansa sa nu mai dea banii la banci. Nu este chiar asa, legea vine cu sanctiuni si restrictii clare. Trebuie o companie de informare si educare de lunga durata pentru ca legea sa fie corect inteleasa. Nu avem nici institutii care sa adminitreze falimentele personale?, spune analistul financiar Dragos Cabat.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Mai 2015 - 04:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47021&titlu=Insolventa_persoanelor_fizice_ar_putea_fi_adoptata_astazi__dar_varianta_finala_a_legii_este_secreta