Holzindustrie Schweighofer pierde pozitia dominanta in exploatarea masei lemnoase [1]

Autor: Iulian Anghel 21

.05.2015

Camera Deputatilor a respins ieri cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a controversatului Cod silvic, astfel ca seful statului se va vedea obligat sa-l promulge intrucat nu mai are alta cale de atac in afara sesizarii Curtii Constitutionale, masura la care nu va recurge, dupa cum a anuntat.

Prin urmare, Codul silvic va fi promulgat cu prevederea potrivit careia un operator economic/grup de ope­ratori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani. Aceasta prevedere fusese incriminata de seful statului ca bariera in calea concurentei, lucru care i-a adus acuzatii, inclusiv din zona guvernamentala, ca ar juca de partea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care de­tine monopolul exploatarii masei lemnoase in Romania si care este lovita de o astfel de prevedere.

Problema exploatarii ilegale a lemnului in Romania va fi discutata in Consiliul Suprem de Apa­rare a Tarii. Intre timp insa guvernul s-a razgandit si nu-si mai asuma ordonanta de urgenta anuntata de premierul Victor Ponta care viza blocarea tem­porara a expor­tului de masa lemnoasa. Premierul a simtit potentialul exploziv al unei astfel de masuri si a anuntat ca ea va fi pro­movata prin lege si nu prin ordonanta, trecand, practic, responsa­bilitatea pe umerii Parlamentului.

?Pentru a fi cat mai putin criticabili de catre institutii internationale sau companii, adoptam ca proiect de lege in procedura de urgenta interzicerea tem-porara a exportului de lemn nepre­lucrat. Vom vedea inca o data cine vrea sa apere patrimoniul forestier national si cine face lobby pentru tot felul de firme si exportatori de busteni si lemn din Romania. Se vede la vot (in Par-lament ? n. red.) si in pozitiile publice?, si-a reluat Ponta acuzatiile fara o tinta anume pe care le face de cateva zile.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Mai 2015 - 04:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47050&titlu=Holzindustrie_Schweighofer_pierde_pozitia_dominanta_in_exploatarea_masei_lemnoase