Zgonea: Romania si Suedia coopereaza pentru integrarea Moldovei, Ucrainei si Georgiei in UE [1]

"Discutia a fost axata pe trei componente

. Cresterea ametitoare a schimburilor economice intre cele doua state, in patru ani s-au dublat schimburile comerciale, intre 2010 si 2014 foarte multe companii suedeze au venit deja in Romania. Un nivel foarte bun de cooperare intre Guvernele si Parlamentele celor doua, dar si cooperarea si viziunea noastra cu privire la parteneriatul estic si integrarea acelor state, acordul de asociere si integrarea lor intr-o perioada scurta, ma refer la Ucraina, Republica Moldova si Georgia, dar si preocuparea noastra cu privire la avansul statelor din Balcanii de vest catre Bruxelles, catre drumul europeana", a detaliat presedintele Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca Suedia a deschis in 2007 piata muncii si pentru romani si ca exista o comunitate romaneasca foarte bine integrata in Suedia.

"Suedia a deschis in 2007 si piata muncii pentru romani, avem o comunitate foarte bine integrata in Suedia si apreciata, ii multumesc pentru toate eforturile pe care le-a facut ca institutiile noastre sa se integreze, sa preia conceptul european, sa ne schimbam mentalitzatea. In acest moment, Romania este un exportator de bune practici in UE si dorim sa colaboram si cu alte state din Europa de est care doresc sa adere la UE, in asa fel incat sa le invatam toate procedurile, toti pasii pe care sa le faca pentru ca drumul catre UE sa fie unul cat mai rapid si cu cat mai putine sincope", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor.

Presedintele Parlamentului Regatului Suediei, Urban Ahlin a spus ca Suedia a fost un aparator puternic al largirii UE si cel mai puternic sustinator al Romaniei, Bulgariei pentru a-si indeplini toate obligatiile si sa devina membre ale UE.

"Avem o relatie puternica nu doar economica, dar si politica si noi am vrea sa dezvoltam aceste relatii intre Parlamentele suedez si roman. Noi dorim sa folosim orice oportunitate pentru integrare cat se poate de mult in UE, in Parlamentul suedez a crescut consensul ca trebuie sa fie mai multi vecini sa le dam o sansa sa devina membri ai UE. Romania este cel mai mare investitor al Moldovei, iar Suedia este al doilea mare investitor al Moldovei. Suedia, Romania si Moldova lucreaza impreuna cum sa ajute Moldova sa faca progrese sa se apropie de integrarea in UE", a spus inaltul oficial suedez.

El a aratat ca Suedia militeaza de asemenea si pentru "libertatea oamenilor", aratand ca este o dezbatere in Suedia fata de faptul ca muncitorii din Romania vin in Suedia si ca cele doua tari trebuie sa coopereze pentru integrarea acestora, "ca oamenii saraci sa aiba in Romania o viata mai prospera".

"Noi, suedezii, suntem dispusi sa va sustinem in acest demers.In primul rand, vreau sa spun ca Suedia este tara care militeaza pentru drepturi egale si standarde de viata egale", a mai aratat Urban Ahlin, adaugand ca "sunt oameni din guvernul suedez care au proiecte specifice, prin care sa lucreze cu guvernul roman pentru masuri mai eficiente, ca oamenii saraci sa aiba o viata mai buna".


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Mai 2015 - 05:20
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47121&titlu=Zgonea__Romania_si_Suedia_coopereaza_pentru_integrarea_Moldovei__Ucrainei_si_Georgiei_in_UE