Deficitul fiscal, in centrul discutiilor Guvern ? FMI, CE [1]

Autor: Iulian Anghel 26

.05.2015

Comisia Europeana trebuie sa explice azi ce inseamna ?masurile compensatorii? pe care le cere guvernului in schimbul reducerii taxelor.Delegatia comuna a FMI si Comisiei Europene isi incheie astazi misiunea tehnica in Romania ce a avut drept principal scop examinarea impactului pe care reducerile de taxe prevazute in proiectul noului cod fiscal le va avea asupra conturilor de venituri si de cheltuieli ale statului.

Reprezentantii misiunii nu vor explica public concluziile la care au ajuns sau recomandarile ce le fac, insa se va afla pentru ca reprezentantul Comisiei se va intalni cu presa intr-o sesiune ?informala?. Este asteptat ca acesta sa explice ce inseamna ?masurile compensatorii? pe care Bruxelles-ul le cere guvernului in schimbul reducerii taxelor.

Nu este un secret ca atat FMI cat si Comisia au obiectii majore fata de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, ce se va aplica de la 1 iunie, dar mai ales fata de reducerea generala a taxei de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016.

In previziunile de primavara privind cresterea economica in UE, Comisia estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi anul acesta de 1,6% din PIB, dar va sari la 3,5% din PIB (adica dincolo de limita de 3% din PIB impusa de Tratatul de la Maastricht), daca guvernul va aplica intregul set de reduceri fiscale prevazut in proiectul de modificare a codului fiscal aflat in aceste zile in dezbaterea Camerei Deputatilor. In raport cu Comisia, Romania s-a angajat sa aiba in 2016 un deficit bugetar pe metodologia europeana, ESA, de 1,2% din PIB, un angajament extrem de constrangator, daca nu sufocant pentru orice guvern s-ar afla la Palatul Victoria.

In recomandarile de tara publicate la mijlocul lunii, Comisia European a reluat problema deficitului bugetar al Romaniei, recomandand mentinerea acestuia in limitele convenite de 1% deficit structural in 2016, caruia ii corespunde un deficit bugetar de 1,2% din PIB. Altfel spus, Comisia insista ca, in orice conditii, deficitul sa fie mentinut in limitele prevazute de MTO (Medium Term Objectiv), iar in fata decizieii guvernului de la Bucuresti de a reduce fiscalitatea, executivul de la Bruxelles a cerut ?masuri de compensare?. Acestea pot insemna taxe noi sau reduceri de cheltuieli.

Delegatia FMI si CE s-a intalnit ieri cu premierul Victor Ponta care, in mai multe randuri, a sustinut ca tinta de deficit pe 2016 va fi respectata, in ciuda relaxarii fiscal. Pariul premierului este ca incasarile vor creste la buget - compensand pierderile rezultate din reducerea taxelor - ca urmare a unei colectari mai bune, dar si a majorarii consumului, ca efect al evolutiei economiei si relaxarii fiscal.


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Mai 2015 - 05:20
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47127&titlu=Deficitul_fiscal__in_centrul_discutiilor_Guvern_?_FMI__CE