Iohannis: "Urmaresc cu atentie intentia de modificare a Codului Penal"

     Presedintele Iohannis urmareste "cu atentie si preocupare" procesul legislativ din Parlament privind intentia de a modifica prevederi ale Codului Penal in materia conflictului de interese, aratand ca nimeni nu poate favoriza membri ai propriei familii in exercitarea functiilor publice

.
     "Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmareste dezincriminarea conflictului de interese, astfel incat sa existe libertatea angajarii unor membri ai familiei in cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice", se arata intr-o declaratie a presedintelui Klaus Iohannis, transmisa ieri de Administratia Prezidentiala.
     Seful statului a atras atentia ca, in eventualitatea adoptarii de catre Parlament a acestor modificari, ele vor fi retrimise Parlamentului sau va sesiza Curtea Constitutionala, in virtutea exercitarii atributiilor sale constitutionale.
     Comisia juridica a Camerei a amanat, ieri, dezbaterea pe proiectul de lege privind modificarea Codului Penal referitor la conflictul de interese, potrivit caruia se inlocuia in CP conflictul de interese cu folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.
     Deputatii juristi au votat pentru amanarea acestui proiect care se afla pe ordinea de zi a comisiei.
     Proiectul de lege modifica articolele 301 si 308 din Codul penal si a fost depus la Camera Deputatilor pe 1 aprilie, dupa ce a fost adoptat tacit de catre Senat. Acesta este initiat de 5 parlamentari, printre care deputatii Marton Arpad (UDMR), Ion Marocico (minoritati) si Aurelian Ionescu (PC-PLR).
     In forma actuala, conflictul de interese este definit, la art. 301 din Codul Penal prin: "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul doi inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".
     In proiect, initiatorii propun ca in loc de conflict de interese sa fie sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", potrivit Mediafax.
     Proiectul mai stabileste ca aceste prevederi sa nu se aplice in cazurile in care actul sau decizia se refera la situatiile de "emitere, aprobare sau adoptarea actelor normative, ocupare de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta, exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora".   
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mai 2015 - 05:10
 

Link știre