Noi reguli pentru alegerile legislative: mai putini parlamentari, vot pe liste [1]

Dupa alegerile de la anul vom avea cu aproximativ 100 de parlamentari mai putin

. Partidele au votat in unanimitate, in comisia de cod electoral, noile reguli pentru alegerile legislative din 2016. Membrii comisiei au mai stabilit si revenirea la scrutinul pe liste.

La parlamentarele de la anul se renunta la votul uninominal si se revine la votul pe liste. Partidele s-au inteles fara probleme pe noua lege a alegerilor legislative. Toata lumea a acceptat reducerea numarului de parlamentari, asa ca vor fi in jur de 320 de deputati, cu aproape 70 mai putini decit au fost alesi in 2012 si aproximativ 130 de senatori, adica aproximativ 40 mai putini decat in prezent.Deocamdata partidele nu s-au inteles si asupra numarului de parlamentari care vor reprezenta diaspora: liberalii vor sa fie mai multi, social-democratii pledeaza pentru pastrarea prevederilor actuale. Noua lege electorala merge la Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional. Legea ar urma sa fie aprobata pana la sfirsitul lunii viitoare.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mai 2015 - 05:10
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47144&titlu=Noi_reguli_pentru_alegerile_legislative__mai_putini_parlamentari__vot_pe_liste