Klaus Iohannis, avertisment pentru parlamentari [1]

Presedintele Klaus Iohannis isi exprima dezacordul cu privire la modificarea art

. 301 din Codul Penal, care urmareste dezincriminarea conflictului de interese, avertizandu-i pe parlamentari ca va trimite legea inapoi in cazul adoptarii sau va sesiza Curtea Constitutionala.

„Urmaresc cu atentie si preocupare procesul legislativ din Parlamentul Romaniei privind intentia de a modifica prevederi ale Codului Penal in materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmareste dezincriminarea conflictului de interese, astfel incat sa existe libertatea angajarii unor membri ai familiei in cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.Atrag atentia ca, in eventualitatea adoptarii de catre Parlament a acestor modificari, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constitutionala, in virtutea exercitarii atributiilor mele constitutionale", afirma presedintele intr-o declaratie transmis marti de Administratia Prezidentiala.

Iohannis a declarat totodata marti ca intentioneaza sa poarte discutii cu factorii de decizie in sensul renuntarii la aceasta modificare a Codului Penal.

"Mi se pare total neavenita intentia de a schimbare pe articolul 301, pe conflictul de interese. Practic, schimbarea propusa — nu stiu daca se va adopta, dar este un proiect care se discuta — dezincrimineaza conflictul de interese si creeaza posibilitatea in practica pentru parlamentari, de exemplu, sa-si angajeze membrii familiei, sa se faca numiri in Guvern pe orice criteriu, lucru pe care nu pot sa-l accept ca atare. (...) Nu cred ca este momentul pentru modificari la Codul penal si Codul de procedura penala, iar daca se fac, voi folosi toate instrumentele care sunt la indemana presedintelui pentru a nu trece aceste modificari", a declarat Iohannis, dupa ce a participat la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Straini.

Presedintele a spus ca va discuta inclusiv cu premierul Victor Ponta pentru "abandonarea" intentiilor de modificare a codurilor penale.

"Voi purta discutii cu factorii de decizie in sensul abandonarii acestor intentii de modificare in Codul penal si Codul de procedura penala. (...) Acest articol 301 nu l-am discutat concret, dar fiti sigur ca il voi discuta (cu Victor Ponta — n.r.)", a spus seful statului.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat marti, cu doua saptamani, dezbaterea unui proiect de lege pentru modificarea Codului penal prin care sintagma "conflict de interese" ar fi inlocuita cu "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".

Proiectul de lege care modifica articolele 301 si 308 din Codul penal a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 1 aprilie, dupa ce a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul este initiat de cinci parlamentari PSD.

În forma actuala, Conflictul de interese este definit, la art.301 din Codul Penal, astfel:(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.(2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.În noul proiect legislativ, se propune modificarea titlului articolului 301 prin inlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma"Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", precum si modificarea alin. (2) in sensul adaugarii unor situatii pentru care dispozitiile alin. (1) sa nu fie aplicabile:La articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins:"Art.301 - Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;c) exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora."

DNA a reactionat printr-un punct de vedere transmis la solicitarea HotNews in care afirma ca adoptarea modificarilor la Codul Penal prin care o serie de dispozitii privind conflictul de interese sunt dezincriminate "ar putea afecta in mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel inalt", o serie de inculpati trimisi deja in judecata ar fi achitati iar dosare in lucru risca sa fie clasate."Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau urmatoarele functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Braila, presedintele CJ Buzau, primarul mun. Constanta, prefectul judetului Suceava, presedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc", se arata in comunicatul DNA.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mai 2015 - 05:10
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47149&titlu=Klaus_Iohannis__avertisment_pentru_parlamentari_