"TTIP poate accelera procesul de integrare in UE a statelor central si est europene"

     Parlamentul European a adoptat, ieri, la Strasbourg, Raportul care contine recomandarile adresate Comisiei Europene privind negocierile Parteneriatului transatlantic pentru comert si investitii - TTIP

.
     Negocierile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) au dat nastere unor dezbateri aprinse intre autoritati si societatea civila.
     Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepresedintele Comisiei de Comert International (INTA) a Parlamentului European spune ca acest acord transatlantic va accelera procesul de integrare in UE a statelor membre din Europa Centrala si de Est, inclusiv a Romaniei. Domnia sa apreciaza: "Prevederile concrete ale TTIP, care este un acord comercial si de investitii, sunt foarte importante si trebuie negociate cu atentie maxima. Imaginea de ansamblu este la fel de importanta ca detaliile tehnice. Desi nu este o campioana in comertul bilateral cu SUA, Romania va avea beneficii directe ca urmare a ratificarii TTIP. Iar prin partenerii nostri comerciali si economici cei mai importanti, care sunt statele fondatoare ale UE, vom deveni si in mod indirect beneficiari ai TTIP".
     Deputatul european al UDMR a aratat ca Romania are un comert bilateral cu SUA relativ modest de circa 2 miliarde USD, dar avantajele indirecte devin evidente daca se tine cont de faptul ca Germania este primul nostru partener comercial cu o cifra a schimburilor bilaterale de peste 21 miliarde euro. "Acesta este unul dintre motivele care ma determina sa sustin negocierile pentru incheierea TTIP si care m-au determinat sa votez, azi (n.r. ieri), raportul cu privire la recomandarile PE privind negocierile pentru TTIP".
     In opinia sa, un alt argument in favoarea incheierii acordului TTIP, pe care l-a subliniat in declaratia scrisa inaintata PE cu ocazia dezbaterilor pe marginea adoptarii recomandarilor PE, se refera la faptul ca SUA in relatia sa cu UE au un dublu rol pe piata globala, de competitor si de aliat. Domnia sa a mentionat: "Dincolo de solutionarea multiplelor crize cu care se confrunta, UE este interesata pe termen mediu de consolidarea cresterii economice sustenabile si crearea de noi locuri de munca in special pentru tineri. In mod constant, UE este interesata sa-si promoveze valorile fundamentale. Pentru a atinge aceste obiective avem nevoie de aliati. Dincolo de divergentele multiple si dincolo de faptul evident ca SUA sunt si un competitor al UE, realitatea ne arata ca ele sunt si aliatul natural al Europei in competitia globala".
     Iuliu Winkler s-a mai referit in declaratia sa la contextul international extrem de tensionat si complicat, in care economiile emergente din Asia sunt supraevaluate. "Analistii apreciaza cresterea lor economica spectaculoasa, dar este ea sustenabila? Parteneriatul cu aceste economii este important pentru Europa. Dar oare impartasim aceleasi valori?", a precizat deputatul european al UDMR.
     Winkler crede ca TTIP este un instrument necesar pentru o Europa care isi planifica viitorul si ca legaturile dintre UE si SUA sunt mai importante decat diferentele: "Cred ca analistii de pe celalalt mal al Atlanticului care ne sfatuiesc zilnic, acum de pilda facand apologia Grexit -ului, reprezinta interese americane care nu sunt neaparat in armonie cu propriile noastre obiective, dar mai cred ca diferentele dintre noi sunt mai putin importante decat tot ceea ce ne leaga".
     El a mai atras atentia asupra faptului ca negociatorii Comisiei Europene vor trebui sa tina cont de opinia PE, pentru ca doar asa vor avea garantia ca textul final al TTIP va trece de votul deputatilor europeni.
     Exista opinii pro si contra fata de acest acord de liber-schimb negociat intre UE si SUA, ce vizeaza desfiintarea barierelor vamale si a reglementarilor. Mai multe manifestatii au avut loc la nivel international, in special in tari europene, unde mii de persoane au iesit in strada sa protesteze fata de asa-numitul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), oamenii temandu-se ca le va fi afectata calitatea alimentelor, a conditiilor de munca si a mediului.
     Oponentii intelegerii se mai tem si de faptul ca multinationalele americane s-ar putea folosi de un mecanism de rezolvare a disputelor investitor-stat (ISDS) pentru a contesta legislatia UE, invocand ca aceasta este restrictiva in privinta comertului liber.
     George Epurescu, presedintele ONG-ului "Romania fara ei", ne-a declarat recent: "Statele vor fi obligate sa relaxeze toata legislatia legata de piata muncii, protectia mediului sau securitatea alimentara pentru ca altfel, chiar fara sa investeasca in mod real, companiile pot castiga sume colosale numai datorita acestui mecanism. Practic, intreaga evolutie legislativa a Europei va fi stearsa si inlocuita aproape in intregime cu regulile «vestului salbatic». Spun aproape pentru ca anumite reglementari vor fi pastrate, dar la nivelul minim existent acum in UE sau SUA. Daca standardele pe anumite sectoare sunt mai mari in UE fata de SUA, atunci UE renunta si se aliniaza la standardele SUA si invers".
     Presedintele ONG-ului "Romania fara ei" ne-a precizat ca lupta pe marginea TTIP continua in UE, dar si in SUA, iar ultimele dezvaluiri de la WikiLeaks arata ca SUA isi extind negocierile si in zona Pacificului prin TTP.   
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iul 2015 - 05:00
 

Link știre