Consilierul lui Chiliman SCAPA de de o parte din sechestrul asigurator. La cat a fost redus [1]

Consilierul local al Sectorului 1, Ion Brad, a scăpat de o parte din sechestrul asigurator dispus de procurorii anticorupție

. Astfel, Inalta Curte de Casație și Justiție a redus sechestrul pus pe bunurile şi conturile acestuia pană la aproximativ 5,7 milioane de lei, informează Mediafax.

Citește și: Lui Andrei Chiliman i se reduce valoarea sechestrului la 2,7 milioane euro

Judecătorii de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis să modifice conţinutul anumitor măsuri asiguratorii impuse de procurorii anticorupţie. Astfel, din suma de 38.781.488 de lei - sumă presupus a fi primită de Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad de la două firme, in schimbul unor lucrări acordate de Primăria Sectorului 1 -, lui Brad i se va opri un procent de 15% din aceasta.

De asemenea, potrivit deciziei ICCJ, consilierului local al Sectorului 1 urmează să i se pună proprire pe o treime din venitul lunar net.

Decizia este definitivă.

In acelaşi caz, in 2 iulie, instanţa supremă a decis definitiv ca in cazul fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu să fie aplicate aceleaşi măsuri, respectiv punerea sub sechestru a tuturor bunurilor mobile şi imobile pană la concurenţa procentului de 15% din 38.781.488 lei (aproximativ 5,7 milioane de lei) şi proprirea unei treimi din venitul lunar net.

Tot in 2 iulie, instanţa supremă a redus la aproximativ 11,6 milioane de lei sechestrul pus pe bunurile şi conturile primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, in dosarul in care este urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme.

Judecătorii Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis contestaţia formulată de Andrei Chiliman, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au instituit sechestru asigurător pană la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale edilului şi ale lui Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, cercetaţi in acelaşi dosar.

Instanţa a modificat cuantumul sumei pană la concurenţa căreia s-a dispus luarea măsurii asigurătorii in cazul lui Chiliman, stabilind ca sechestrul să fie pus pană la suma de 11.634.446 lei, reprezentand 30 la sută din 300.000 de lei şi 38.481.488 de lei, sume presupus a fi primite de Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad de la două firme, in schimbul unor lucrări acordate de Primăria Sectorului 1.

Primarul suspendat al Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a edilului, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi, din 19 iunie, sub control judiciar, in dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate.

In perioada in care se află sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără incuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie in zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi in faţa instanţei, ori de cate ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă işi schimbă locuinţele.

Andrei Chiliman trebuie să mearg la Secţia 1 Poliţie in zilele de luni şi joi, la ora 08.30, conform progamului stabilit cu poliţiştii supraveghetori in 20 iunie, după ce instanţa supremă a dispus măsura controlului judiciar. De asemenea, timp de două luni, in perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1.

In 22 iunie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru pană la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi.

Andrei Chiliman declara atunci că i-a fost pus sechestru "pe declaraţia de avere" şi că a contestat decizia.

Vlad Moisescu spunea că in ceea ce-l priveşte a fost instituit sechestru pe case, acţiuni şi conturi şi că va contesta măsura asigurătorie.

Moisescu şi Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de influență, iar Chiliman şi Brad, de constituirea a unui grup infracțional organizat şi complicitate la trafic de influență.

Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional incă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse intre 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați in caștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor incheiate cu Primăria Sectorului 1".

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost impărțiți, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, in diferite modalități, la derularea activităților ilicite, se arată in documente ale anchetatorilor.

Grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate, au precizat procurorii.

Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani in numerar, in locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV și Romania TV.

"Această protecţie consta in faptul că nu apărea nimic negativ despre ei in mass-media, iar dacă in mod intamplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculand relaţia contractuală", arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită in cazul mai multor firme care voiau să incheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau incheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiţă, in care funcţionează postul Romania TV.

Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi in dosarul in care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Carti pentru copii cu pana la 60% reducere comenteaza /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iul 2015 - 05:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48305&titlu=Consilierul_lui_Chiliman_SCAPA_de_de_o_parte_din_sechestrul_asigurator__La_cat_a_fost_redus