Misu Negritoiu, intampinat cu proteste la Cluj

     *  Presedintele ASF: "Avem nevoie de un exercitiu de recredibilizare a pietei asigurarilor"
       Presedintele Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, militeaza pentru recredibilizarea pietei asigurarilor, in conditiile in care el insusi se confrunta cu un val de contestari din partea unor actori din piata, dar si a unor oameni din mediul politic

.
     Presedintele ASF a declarat, ieri, la Cluj, ca evaluarea independenta a asiguratorilor care va fi anuntata saptamana viitoare este un exercitiu foarte important, de care era nevoie pentru recredibilizarea pietei asigurarilor.
     In fata locului unde Misu Negritoiu predica, un grup redus de protestatari ii cerea demisia, prin pancarte pe care scria "Stop abuzurilor din asigurari", conform unor fotografii postate, pe Facebook, de Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).
     Nu este prima data cand Misu Negritoiu se confrunta cu proteste. In aprilie, tot ASSAI a organizat o manifestatie pentru sustinerea legii de creare a Corpului de experti si evaluatori auto independenti in Romania (CEETAR).
     ASF respinge proiectul de lege privind infiintarea CEETAR, sustinand ca acest lucru ar insemna costuri suplimentare pentru beneficiarii politelor.
     Daca disputa dintre service-urile auto si presedintele ASF are un motiv clar, mai grav este ca pozitia lui Misu Negritoiu a fost contestata recent de un parlamentar.
     Deputatul PMP Adrian Gurzau, membru in Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, a ridicat problema leadership-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara.
     "Presedintele unei autoritati trebuie sa fie independent, nepartinitor, sa aplice legea si spiritul ei, sa dovedeasca abilitati manageriale, sa mentina credibilitatea. ASF trebuie sa fie un factor de stabilitate, nu de presiune pe piata, insa, in asigurari, avem conflicte intre societatile de asigurari si brokeri, intre service-uri si asiguratori, intre cetateni si ASF", a spus recent Adrian Gurzau pentru ziarul "BURSA".
     Domnia sa a mai adaugat: "In momentul de fata, piata se afla sub amenintarea unor interese oculte ale unor jucatori, in defavoarea cetatenilor. Conducerea ASF nu este in slujba cetatenilor, a interesului national, ci a interesului personal".
     In cursul saptamanii viitoare, ASF va anunta rezultatele primei etape a programului de evaluare independenta, la care au participat 13 companii, cu o cota de piata totala de peste 80%.
     Misu Negritoiu a declarat, ieri, potrivit Agerpres: "Este foarte importanta aceasta evaluare din doua-trei perspective. Prima, este un exercitiu foarte credibil pe care l-am derulat impreuna cu Comisia Europeana si cu EIOPA, la standarde europene. Aveam nevoie de acest exercitiu ca sa recredibilizam piata asigurarilor si a actelor de supraveghere, dupa foarte multe episoade de suisuri si coborasuri, de ezitari si de contestatii".
     Un al doilea argument pentru importanta acestui raport se refera la calitatea datelor financiare. Presedintele ASF a subliniat ca in Romania exista o problema in privinta calitatii acestor date in piata asigurarilor, de la raportari pana la auditare, cu exceptia situatiilor unde, in principal auditorii internationali, au avut o evaluare mai profesionala.
     "Sub aspectul transparentei (n.r. auditul) e foarte important, atat pentru jucatorii din piata, cat si pentru investitori si mai ales pentru consumatori. Pentru ca scot la iveala punctele slabe si pentru ca o piata sa functioneze bine trebuie sa fie o piata omogena si cu jucatori apropiati ca valoare si ca abordare", a mai spus Negritoiu. 

 link: ASSAI cere sa nu fie promulgata legea Fondului de Garantare a Asiguratilor
 
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Iul 2015 - 05:11
 

Link știre