Liderii de la Chisinau se gandesc la vacanta sau la situatia disperata a tarii? [1]

Aflata cu finantele la pamant, Republica Moldova nu poate relua discutiile cu FMI pentru acordarea unor noi transe de imprumut

. Tot din cauza lipsei unui guvern, reformele in justitie si masurile anticoruptie nu pot fi aplicate, iar acesta este motivul pentru care UE si Banca Mondiala au stopat si ele imprumuturile si ajutoarele pentru Chisinau. Pe toate canalele europene se fac apeluri la constituirea cat mai rapida a unei coalitii si numirea unuii guvern.

Guvernul precedent condus de Chiril Gaburici a demisionat in urma cu mai bine de doua saptamani. Alegerile locale, un barometru politic important pentru formarea guvernului, au avut loc pe 14 si 28 iunie.

În ciuda situatiei critice a economiei, liderii politici de la Chisinau prefera sa mearga pe acelasi model al negocierilor prelungite pentru formarea guvernului (ultimele au durat peste trei luni). Sau poate ca prefera sa nu-si strice perioada traditionala de concedii din mijlocul verii, asa cum au mai facut-o si pana acum, in ciuda obligatiei de a rezolva repede dosare urgente, mizand nu o data ca partenerii de la Bucuresti se vor ingriji peste vara de mult visata integrare europeana.

Astfel, liderul PLDM, Vlad Filat se arata increzator ca pana la sfarsitul lunii iulie partidele pro-europene vor crea o coalitie majoritara si vor investi Guvernul!

Dupa asta, imediat vor incepe negocierile cu FMI, care spune Vlad Filat, ”din experienta, stiu ca nu-s deloc usoare”. Întrebat de jurnalisti de ce negocierile nu misca din loc si ce le stagneaza astazi, Vlad Filat a raspuns: ”Cine v-a zis ca le stagneaza? Totul este ok!”. Optimismul lui Filat poate avea o baza daca liderii politici si tehnocratii de la Chisinau au renuntat la concedii si lucreaza deja pe dosarul FMI.

Politicianul a explicat ca la ultima intalnire cu liderul liberal Mihai Ghimpu si cu cel democrat Marian Lupu s-a stabilit aproape tot, astfel incat la o urmatoare intalnire in acest format sa se iasa cu anuntul crearii unei coalitii.

Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a dat asigurari ca soarta Guvernului va fi hotarata in cateva zile, iar pana la sfarsitul lunii Cabinetul de ministri va fi investit. Deputatul Iurie Leanca pare singurul cu adevarat constient de situatia dramatica. El a cerut urgentarea negocierilor, intrucat tara se apropie pe zi ce trece de riscul incapacitatii de plata. Liderul Partidului Popular European din Moldova s-a aratat gata sa voteze Guvernul si sa se implice cu idei in procesul de negocieri.


Publicat de : ---
Data publicării: 10 Iul 2015 - 05:11
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48327&titlu=Liderii_de_la_Chisinau_se_gandesc_la_vacanta_sau_la_situatia_disperata_a_tarii?