Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativa a PNL care prevede decontarea transportului profesorilor din finantarea de baza
.
Decontarea transportului profesorilor, aprobata de Camera Deputatilor
Peste 65.000 de profesori navetisti vor primi de acum inainte decontarea transportului de la Ministerul Educatiei, si nu de la autoritatile locale. Initiativa a fost adoptata, miercuri, cu 274 voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri. Decontul se va face atat pentru cadrele didactice, cat si pentru personalul auxiliar din invatamantul preuniversitar.
Vezi si: Ministrul Educatiei, suparat ca banii de la buget merg la profesorii care si-au castigat salariile in instanta
Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor a votat, pe 2 septembrie, propunerea de a deconta transportul profesorilor din finantarea de baza, adica de la minister. Potrivit deputatului PNL, Raluca Turcan, propunerea privind decontarea transportului profesorilor, avansata de liberali, a fost adoptata cu o majoritate solida in Comisia de invatamant.Â
"Astazi, Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor a votat, cu o majoritate solida, propunerea PNL de a deconta transportul profesorilor din finantarea de baza, adica de la Ministerul Educatiei. Legea votata astazi prevede ca decontul sa se faca atat pentru cadrele didactice, cat si pentru personalul auxiliar din invatamantul preuniversitar.
Una dintre problemele serioase cu care se confrunta peste 65.000 de cadre didactice este faptul ca autoritatile locale refuza sau nu-si permit sa deconteze costul transportului, profesorii fiind nevoiti sa scoata bani din propriul buzunar pentru a-si face meseria. In aceasta situatie sunt, in general, profesorii navetisti din comunitatile sarace.
Primariile sarace sunt cele care nu pot deconta acest cost, iar cei penalizati sunt exact elevii din comunitatile dezavantajate care inregistreaza rate ridicate de abandon scolar", sustine Turcan, intr-un comunicat de presa.
CITESTE SIÂ Criza de dascali in invatamant. Sute de LOCURI LIBERE pentru invatatoare si educatoarePotrivit deputatului, decontarea abonamentelor lunare de catre autoritatile locale inseamna, pana acum: intarzieri garantate la plata decontarilor; discriminarea cadrelor didactice care lucreaza in comunitati sarace: INCALCAREA DREPTULUI CONSTITUTIONAL LA INVATATURA.
"Din cauza faptului ca profesorii navetisti sunt nevoiti sa renunte la catedra, elevii sunt cei care au de suferit.
Dreptul la educatie este un drept fundamental si trebuie sustinut unitar la nivel national. PNL considera ca educatia este un vector de dezvoltare socio-economica, o investitie in viitor si nu o simpla cheltuiala bugetara. Reducerea abandonului scolar conduce la progres social.
PNL face un apel catre toate partidele ca votul dat astazi in Comisia pentru Invatamant sa fie sustinut in plenul Camerei Deputatilor si ca aceasta masura, cu impact direct asupra reducerii abandonului scolar, sa reprezinte o prioritate in structurarea finantarilor facute de Ministerul Educatiei Nationale", mai spune Turcan.
In prezent, un numar de aproximativ 65.000 de cadre didactice, din randul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, efectueaza zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care isi desfasoara activitatea. Cea mai mare pondere din randul cadrelor didactice ce efectueaza zilnic naveta se inregistreaza la unitatile de invatamant din mediul rural.
Publicat de
:
---
Data publicãrii: 01 Oct 2015 - 05:29