Proces controversat la Moscova. Un pilot ucrainean este acuzat de omorarea a doi jurnalisti rusi [1]

La Donetk, in sudul Rusiei, a fost reluat procesul intentat pilotului ucrainean Nadejda Savcenko

. Este acuzata de uciderea a doi jurnalisti rusi si risca 25 de ani de inchisoare in Rusia. Savcenko pledeaza nevinovata si a cerut sa fie supusa testului poligraf, insa instanta a refuzat. Cum a decurs prima zi de audieri dupa reluarea procesului ne spune Liviu Iurea.

In discursul din fata tribunalului, Nadejda Savcenko a declarat raspicat ca se considera prizonier de razboi si ostatica pentru ca "a fost rapita de separatistii din Donbass si vanduta ulterior rusilor". Anchetatorii o acuza pe Savcenko ca ar fi comunicat pozitiile a doi jurnalisti rusi armatei ucrainene, iar artileristii au lansat asupra lor un tir de mortiere, omorandu-i. Savcenko insista insa ca nu stie sa dirijeze un tir de artilerie, pentru ca nu are pregatirea necesara.Mai mult, avocatii au dovezi ca Savcenko a fost capturata inainte de a fi omorati jurnalistii, deci acuzatiile sunt neintemeiate, dar probele nevinovatiei sale sunt ignorate. Nadejda Savcenko mai este acuzata ca a trecut ilegal frontiera, in realitate ea fiind adusa in Rusia cu forta si impotriva vointei sale. Aflata in detentie, Savcenko a fost aleasa simbolic deputat in Rada Suprema si ulterior nominalizata ca delegat ucrainean la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.Ea a devenit erou national in Ucraina si este considerata detinut politic in Rusia. Procesul lui Nadejda Savcenko se desfasoara in paralel cu cel de la Kiev impotriva a doi soldati rusi acuzati de terorism si destabilizarea situatiei din estul Ucrainei. Kievul sustine ca are dovada implicarii militare a Rusiei in Ucraina, insa Moscova, care pare ca s-a dezis de cei doi soldati, insista ca cei arestati sunt doar voluntari, si nu cadre active in armata rusa.


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Oct 2015 - 05:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49654&titlu=Proces_controversat_la_Moscova__Un_pilot_ucrainean_este_acuzat_de_omorarea_a_doi_jurnalisti_rusi