Dragnea a ramas unicul candidat la sefia PSD

     Comitetul Executiv National (CExN) al PSD a validat, asa cum era asteptat, o singura candidatura pentru presedintia formatiunii, a actualului lider interimar Liviu Dragnea

. Cei doi social democrati care au indraznit sa-i fie contracandidati - Serban Nicolae si Daniel Savu - nu au intrunit conditiile din regulamentul de organizare a alegerilor interne (sustinerea a minim cinci filiale).
     Dragnea a declarat, la finalul CExN: "Comisia Electorala Centrala a prezentat raportul privind analiza candidaturilor depuse. Domnul Serban Nicolae si domnul Daniel Savu au fost invitati sa-si expuna punctele de vedere, motivatiile, argumentele, au fost si colegi care au avut interventii. La final, s-a supus la vot propunerea comisiei, pentru ca practic se solicita modificarea regulamentului. Nu au fost de acord sa se modifice regulamentul. Eu si Victor Ponta am votat in continuare derogarile de la regulament, in schimb votul a decis ca nu sunt acceptate cele doua candidaturi".
     El a adaugat ca, "din pacate", a ramas singurul candidat, pentru ca si-ar fi dorit o competitie si pentru ca niciodata nu a candidat singur pentru vreo functie.
     Intrebat daca dupa alegerile interne din 11 octombrie va propune o echipa de conducere cu care sa lucreze, Dragnea a raspuns ca nu.
     Senatorul Daniel Savu, fost ofiter SRI, a fost sustinut de organizatia PSD Prahova. Domnia sa face parte din comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.
     Senatorul Serban Nicolae a declarat, ieri, ca se supune deciziei CExN al PSD care a validat raportul comisiei de organizare a alegerilor pentru sefia partidului prin care candidatura sa a fost declarata neeligibila. Potrivit Agerpres, domnia sa a spus ca nu s-a pus problema sa-si retraga candidatura si ca a ridicat aceleasi probleme pe care le-a semnalat in scrisorile adresate membrilor CExN.
     Senatorul a comentat: "E adevarat ca mi-a ramas un gust amar, pentru ca raman la parerea ca erau lucruri de discutat si de analizat. Chiar domnul Dragnea mi-a lasat impresia ca ar fi vrut sa existe mai multi competitori. Nu a reusit sa fie suficient de convingator din punctul acesta de vedere. Sunt in aceeasi situatie. Nu am reusit sa ne convingem colegii ca scrutinul ar fi trebuit sa se desfasoare in alte conditii".
     Serban Nicolae a mai declarat ca nu considera ca exista o situatie foarte convingatoare "sa constati ca dintr-un partid de jumatate de milion de membri doar o singura persoana poate indeplini aceste criterii". Domnia sa sustine ca ar fi trebuit, pentru binele partidului, sa existe o competitie la un asemenea nivel.
     Serban Nicolae si Robert Negoita au anuntat recent ca vor sa candideze impotriva lui Liviu Dragnea. La scurt timp, acestia au renuntat la candidaturi.
     Nicolae a transmis o scrisoare critica la adresa conducerii PSD, in care a acuzat ca organizarea Congresului PSD este "profund viciata" si a cerut stoparea intregii proceduri. El s-a razgandit din nou si si-a depus totusi candidatura.
     Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, si-a anuntat candidatura la sefia partidului la finalul saptamanii trecute, in cadrul Conferintei judetene a Organizatiei social-democrate Teleorman. Domnia sa a spus ca este sustinut de 36 de organizatii si de cinci filiale de sector, asteptand, insa, sprijin si din partea celorlalte organizatii, cu exceptia celei de Prahova, care il voteaza pe Daniel Savu - singurul sau contracandidat la sefia PSD la acea vreme.
     Presedintele interimar al PSD apreciaza ca sistemul prin care este ales un sef al partidului este ultrademocratic si nu comunist, comentand ironic o declaratie recenta a presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu: "Nu stiu ce isi dorea Ceausescu, pentru ca nu l-am cunos¬cut foarte bine si nu pot sa ma pronunt. In schimb, dincolo de ce-si doreste unul sau altul, noi avem o prevedere in statut care este obligatorie si pe care trebuie sa o respectam toti".
     Ion Iliescu a fost intrebat vineri cum vede modalitatea de alegere a presedintelui PSD la viitorul congres, din octombrie, in conditiile in care sunt nemultumiri legate de faptul ca liderul formatiunii ar trebui votat de membrii de partid. Domnia sa a raspuns: "Sistemul acesta... Ceausescu incercase candva sa faca un fel de recensamant national. Ca toti sa voteze, de la oras si sat pentru tovarasul Ceausescu. Deci nu stiu cum anume practic, tehnic se face asa ceva. De aceea se convoaca congrese, pentru ca delegatii vin cu un mandat din partea membrilor si delibereaza".
     Despre atacurile lui Serban Nicolae, Liviu Dragnea a mai spus ca sunt pe modelul fostului senator PSD Mircea Geoana, care la randul sau a criticat regulile Congresului partidului. "Mi se pare o echipa eficienta si foarte interesanta. Ce sa fac mai mult?". Liderul interimar al PSD a raspuns si acuzatiilor lui Serban Nicolae privind lipsa de transparenta a acestor reguli de la Congres, aratand ca majoritatea covarsitoare a membrilor CExN le-au votat, iar acum nu poate veni nimeni sa ceara "nestatutar" ca prevederi aprobate sa fie schimbate, chiar inainte de Congres.   
Publicat de : ---
Data publicării: 01 Oct 2015 - 05:29
 

Link știre