Camere de comert: Modificarile Codului Muncii ar duce la scaderi de investitii si locuri de munca [1]

"Proiectul de modificare a Codului Muncii, aflat in prezent in procedura de legiferare la Camera Deputatilor, reduce drastic flexibilitatea conditiilor de munca, conducand la scaderea competitivitatii companiilor si a Romaniei

. Din punctul nostru de vedere, in cazul adoptarii lor, acestea nu numai ca nu vor aduce beneficii economiei Romaniei, ci o vor pune in pericol, cu riscul inchiderii unor companii, renuntarii la investitii planificate si, ca o consecinta, cel al desfiintarii unui numar semnificativ de locuri de munca si al cresterii somajului", arata cele doua asociatii, intr-un comunicat.

Cadrul actual, in vigoare din 2011, a fost bine primit de mediul privat si a condus la o crestere a numarului de locuri de munca si o scadere a somajului, la o crestere economica pozitiva, o crestere a salariului minim si mediu si o scadere a conflictelor de munca, reprezentand de asemenea o garantie a stabilitatii pietei muncii si, in consecinta, a competitivitatii actuale a economiei romanesti, potrivit sursei citate.

"Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decat cel din anul 2011 este o masura profund inadaptata realitatilor actuale ale economiei si pietei muncii. Un exemplu in acest sens este propunerea de reintroducere a contractului colectiv de munca la nivel national, care ar putea duce in fapt, la existenta a doua reglementari paralele distincte aplicabile la nivel national (Codul Muncii si CCM National). O astfel de propunere este inacceptabila in contextul in care dubla reglementare din trecut a creat o serie nesfarsita de probleme de interpretare si aplicare si dezbateri inutile", conform comunicatului.

Reprezentantii AHK Romania au declarat ca noul CCM nu este de natura sa atraga investitii si sa creeze noi locuri de munca, apreciind ca negocierea la nivel de unitate este si trebuie sa ramana cel mai important si efectiv instrument de stabilire a unor conditii de munca adaptate la situatia concreta.

"Ne dorim o sansa la dialog real pe marginea Codului muncii - impactul acestuia asupra atractivitatii Romaniei si a competitivitatii companiilor este esential. Expertii nostri au elaborat o serie de propuneri concrete pentru ameliorarea competitivitatii Romaniei. Acest proiect de lege este un pas inapoi. Un pas inapoi care ar putea costa numeroase locuri de munca in industrie si servicii", sustin reprezentantii CCIFER.

Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura din Romania a criticat si cu alte ocazii propunerile de modificare a Codului Muncii si a anuntat in septembrie ca a transmis Camerei Deputatilor o serie de recomandari in acest sens.

CCIFER si AHK Romania grupeaza in prezent peste 1.000 de companii franceze, germane si romane, cu aproximativ 350.000 de angajati.


Publicat de : ---
Data publicării: 02 Oct 2015 - 05:47
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49674&titlu=Camere_de_comert__Modificarile_Codului_Muncii_ar_duce_la_scaderi_de_investitii_si_locuri_de_munca