Daniel Constantin a gasit o solutie pentru legea privind irigatiile

     *  Proiectul de act normativ ar putea intra astazi in Plen
       Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reusit sa treaca prin Comisia de specialitate din Camera Deputatilor proiectul Ordonantei nr

. 4/2015 referitoare la angajarea a 995 de persoane la ANIF si care cuprinde toate prevederile proiectului de lege privind infrastructura de imbunatatiri funciare, respins saptamana trecuta de plenul Camerei Deputatilor.
     Anuntul a fost facut ieri de seful MADR la inceputul discutiilor programate cu reprezentantii asociatiilor de fermieri, la sediul ministerului de resort, dupa un vot, la limita, obtinut in Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor.
     Ministrul a spus: "Vestea buna este ca am identificat o solutie si am pus-o in aplicare pentru ca nu se putea sa venim din nou in Parlament cu aceeasi lege, fiind lege organica, iar ca sa dam o Ordonanta de Urgenta nu era posibil pentru ca se prevedea schimbarea regimului de proprietate si acest lucru se face doar prin proiecte de lege. Am facut o solicitare in calitatea mea de deputat ca sa se puna pe ordinea de zi la Comisie aceasta lege de aprobare a OUG 4/2015 pe care Guvernul a emis-o in acest an si prin care angajam la ANIF 995 de oameni din cei 3.500 pe care Guvernul precedent i-a dat afara. Practic, toata legea veche s-a transformat in amendamente pe care le-am pus pe masa Comisiei astazi si ma bucur ca dincolo de discutiile politice interminabile s-a facut majoritate si intr-o ora s-a votat din nou legea de aprobare a OUG 4/2015. Aceasta cuprinde exact aceleasi lucruri pe care le-am discutat pe proiectul de lege anterior in Comisie".
     Acesta spera ieri ca proiectul sa intre astazi in plen sau cel tarziu saptamana viitoare, iar ulterior documentul sa mearga la promulgare.
     Ministrul a mai precizat: "Astept sa ia toate avizele necesare si maine (n.r. astazi) sa intre in plen, daca nu maine, cel tarziu saptamana viitoare si sa reparam astfel greseala pe care nu vreau sa o pun numai in tabara opozitiei, pentru ca si noi am gresit ca nu ne-am mobilizat, dar nu imi inchipuiam ca oamenii prezenti in sala nu vor vota un astfel de proiect. Pe urma, sper ca, impreuna cu dumneavoastra, cu acel comitet tehnic de la minister si comitetul interministerial pe care il vom face sa stabilim prioritatile de investitii. Este un lucru la care ne-am angajat si in fata Comisiei de Agricultura pentru ca nu putem sa punem doar suma in buget. De altfel, nici nu ar trece Legea bugetului de stat fara sa avem anexa cu investitiile care se vor face".
     Potrivit sursei citate de Agerpres, investitiile in infrastructura principala vor incepe cu zonele in care s-au inceput investitiile pe infrastructura secundara astfel incat "sa nu iesim din termenul prevazut de comisie pentru o infrastructura totala".
     De asemenea, seful MADR a subliniat ca solutia gasita in ultimul moment pentru realizarea investitiilor in infrastructura de irigatii este cea mai buna, fiind optimist ca se va implementa cat mai repede deoarece "era o necesitate". Constantin si-a cerut scuze vizavi de reactiile pe care le-a avut saptamana trecuta la adresa unor politicieni, dupa respingerea proiectului din Parlament.
     Ministrul Agriculturii a spus: "Proiectul respins saptamana trecuta in Parlament cu privire la reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, pe care noi l-am considerat cel mai important din ultimii 20-25 de ani, era o necesitate pe care o aveam si datorita faptului ca avem prin PNDR alocate resurse financiare ca sa reabilitam toata infrastructura secundara. Insa este o conditie: daca nu reabilitam infrastructura principala la care sa conectam ceea ce investim din fonduri europene, pierdem fondurile, adica o sa ne ceara inapoi Comisia toate investitiile facute prin PNDR. De aici si supararea mea si de obicei la suparare oamenii spun si lucruri mai dure. Eu am fost in Comisie la Camera Deputatilor si mi-am cerut scuze daca am jignit pe cineva, dar supararea mea a fost legata de faptul ca neavand o lege cat mai repede, nu putem sa prindem in bugetul pe 2016 sumele necesare inceperii reabilitarii infrastructurii principale".
     Saptamana trecuta, in plenul Camerei Deputatilor, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare, prin care se viza alocarea unui miliard de euro, in urmatorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului national de irigatii in vederea reducerii costurilor, nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru adoptarea legilor organice.
     Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat vineri, la Focsani, ca nu va mai participa niciodata la dezbaterile din Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor atata timp cat deputatul PNL Nini Sapunaru va conduce aceasta comisie.   
Publicat de : ---
Data publicării: 07 Oct 2015 - 05:15
 

Link știre