Hrebenciuc tatal si fiul, "regii" padurilor [1]

A lucrat toata viata la stat, dar a reusit sa stranga o avere importanta

. Cat este de mare? In declaratia de avere Viorel Hrebenciuc spune ca are un salariu de 5.700 de lei, iar sotia are dublu. A fost functionar inainte de 1990 si seful comitetului judetean al PCR Bacau, iar imediat dupa 1990 a ”inflorit”.

Colegii de partid si cei care il cunosc ii spun ”sforar”, ”negociator”, ”combinatorul sef”. Viorel Hrebenciuc a fost toata viata angajat la stat si astepta lunar fluturasul de salariu, ca majoritatea romanilor. S-a nascut acum 62 de ani, in comuna Simnicea, din judetul Suceava, iar in 1977 a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetica Economica si Statistica. A fost angajat ca statistician la o intreprindere din Bacau, apoi director si inspector. Politica l-a atras inca de atunci si a fost pentru mai multi ani seful comitetului judetean al PCR Bacau. Imediat dupa 1990, a facut un doctorat la Universitatea “George Bacovia” din Bacau si a intrat in politica.

A fost primar, prefect si vicepresedinte PSD, din 1992 pana in 2004, iar in perioada 1992-1996, a fost seful Secretariatului General al Guvernului (SGG). Din 1992, Viorel Hrebenciuc a fost deputat in toate legislaturile, iar pentru meritele sale, in 2002 a primit Ordinul National “Serviciul credincios” in grad de Cavaler.

303 milioane de euro, prejudiciu in dosar

In declaratiile sale de avere, Viorel Hrebenciuc spune ca are un teren si o casa, cateva ceasuri si niste conturi modeste. Despre casa spune ca a cumparat-o in 1999 de la Miron Mitrea, fostul ministru al transporturilor, care o avea de la parinti. Aici locuieste si fiul Andrei, impreuna cu sotia lui Irina, fiica altui personaj controversat, fostul director CFR Calatori, Alexandru Noaptes.

Din octombrie 2014, anchetatorii l-au bagat in arest timp de cinci luni in dosarul retrocedarilor. Este vorba despre o retrocedare a 43.227 hectare de padure  in judetul Bacau, prejudiciul fiind de 303 milioane euro. Viorel Hrebenciuc este acuzat ca ar fi facut trafic de influenta si ca ar fi facut parte dintr-un grup infractional. Bineinteles, deputatul PSD spune ca este total nevinovat. Fiul sau, Andrei, a fost si el implicat in acest dosar. El ar fi acceptat sa primeasca pe numele lui 12.000 ha de padure, ce reprezentau spaga pentru tatal sau.

Cand si-a vazut fiul incatusat, Viorel Hrebenciuc a inceput sa isi aduca aminte de alti ”tovarasi” care au gresit in fata legii. Asa se face ca politicianul a scapat de arest preventiv in luna martie si a fost plasat in arest la domiciliu. A schimbat celula de la Penitenciarul Rahova cu luxul din somptuoasa vila de pe strada General Dona, in buricul Capitalei. A stat in arest la domiciliu circa trei luni.  In aceeasi situatie a fost si fiul sau, Andrei (30 de ani), arestat si el la domiciliu, dupa doua luni de arest preventiv. Din iunie, amandoi sunt insa sub control judiciar si se bucura nestingheriti de averile stranse. 

Zoom La un pas sa fie ginerele lui Base 

Zoom

Andrei Hrebenciuc, 31 ani,  a fost ”crai de Dorobanti” pentru cativa ani si a fost la un pas sa ajunga ginerele lui Traian Basescu. Baiatul lui Hrebe a trait o poveste de dragoste cu EBa, mezina presedintelui, in anii 2007 -2008. Absolvent de ASE, a scris o carte de specialitate la 26 de ani si a devenit asistent universitar. De vara trecuta, este casatorit cu Irina Noaptes, fiica fostului director general al CFR Calatori.

Zoom

ZoomAndrei si Viorel Hrebenciuc au fost arestati la domiciliu in aceasta vila

Zoom
Publicat de : ---
Data publicrii: 07 Oct 2015 - 05:15
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49737&titlu=Hrebenciuc_tatal_si_fiul__&_quot_regii&_quot__padurilor_