Andrei Chiliman, trimis in judecata intr-un dosar privind acordarea ilegala a unei autorizatii [1]

Intr-un comunicat de presa transmis marti, Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 arata ca Andrei Chiliman a fost trimis in judecata alaturi de directorul executiv al Directiei Utilitati Publice din primarie, Petrica Marius Ionescu, si Georgiana Constantina Derdene, sef serviciu in cadrul Serviciului Utilitati Publice, toti trei fiind acuzati de abuz in serviciu

.

Andrei Chiliman este acuzat ca, impreuna cu Petrica Marius Ionescu si Georgiana Constantina Derdene, a emis, in mod ilegal, o autorizatie de functionare pentru o terasa, fara acordul unora dintre vecinii "direct afectati si cunoscand opozitia ferma si explicita a acestora pentru eliberarea autorizatiei".

Potrivit procurorilor, terasa putea fi deschisa numai cu acordul vecinilor si in urma unei hotarari a Consiliului Local, care, in cazul de fata, nu a fost una favorabila.

In paralel, Andrei Chiliman este anchetat si de DNA intr-un dosar in care este cercetat, alaturi de consiliera personala a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, pentru atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care acestia ar fi primit "comisioane" de 10 la suta din valoarea contractelor incheiate.

In acest dosar instrumentat de DNA, Andrei Chiliman, Ioana Costescu, Vlad Moisescu si Ion Brad sunt cercetati sub control judiciar.

Vlad Moisescu si Ioana Costescu sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Andrei Chiliman si Ion Brad sunt acuzati de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta. Procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman si ale celorlalti trei inculpati.

Procurorii DNA sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1".

Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite, se arata in documente ale anchetatorilor.

Grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate, au precizat procurorii.

Plata "comisionului" se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu, sustin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV.

Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Oct 2015 - 05:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49749&titlu=Andrei_Chiliman__trimis_in_judecata_intr_un_dosar_privind_acordarea_ilegala_a_unei_autorizatii