Garantii de stat la creditele in franci. Autoritatile propun reduceri de 15% la conversia in lei [1]

Bancile comerciale vor fi obligate sa ofere reduceri de 15% la conversia in lei a creditelor in franci

. Masura e prevazuta in amendamentele la Legea falimentului, sustinute de Ministerul Finantelor si de mai multi parlamentari. In schimb, bancherii primesc garantii guvernamentale care sa acopere jumatate din datoria transformata in moneda nationala. Intre timp, clientii castiga pe banda rulanta procesele impotriva bancilor.

Cea mai recenta decizie a instantelor din tara prevede conversia in lei a unui credit de 120.000 de franci elvetieni, la cursul de la data acordarii imprumutului. Adica la jumatate fata de cat e acum. In spatele dosarului este un roman, angajat intr-o firma privata care, de la o rata lunara de 3.200 de lei, ar ajunge sa plateasca jumatate.Decizia nu e una definitiva, dar ea pune pe jar bancile. De altfel, numarul mare de procese si de clienti cu credite in valuta ce nu le mai pot plati determina autoritatile sa ia noi masuri. Reprezentantii Ministerului de Finante le-au propus deputatilor din Comisia de buget-finante sa acorde garantii de 50% la conversia in lei, similare cu cele acordate de stat in cazul creditelor de tipul „Prima Casa".In plus, cei imprumutati ar putea primi si un discount de cel putin 15%.Datele Bancii Nationale arata ca numarul creditelor in franci elvetieni s-a redus in primele cinci luni cu un sfert fata de anul trecut.


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Oct 2015 - 05:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49756&titlu=Garantii_de_stat_la_creditele_in_franci__Autoritatile_propun_reduceri_de_15%_la_conversia_in_lei