Eugen Nicolaescu, acuzat de plagiat. Fostul ministru al Sanatatii: "E o minciuna cum rar am vazut" [1]

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ar fi plagiat in teza de doctorat

. O ancheta a ziarului Romania Libera indica fragmente din cartile altor economisti care se regasesc in teza, fara sa fi fost citate potrivit regulilor academice. Nicolaescu si-ar fi angajat indrumatorul de doctorat pe postul de consilier personal la Ministerul Sanatatii, arata publicatia. Eugen Nicolaescu respinge acuzatiile si anunta ca va da in judecata Romania Libera.

In urma unei analize comparative, Romania Libera arata ca teza de doctorat a fostului ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu incepe cu un pasaj aproape identic cu cel din cartea autorului Jacques Renard, publicata de Ministerul Finantelor Publice, printr-un proiect PHARE, in anul 2002. Dar lipsesc ghilimelele si nota de subsol din care sa reiasa sursa de inspiratie a autorului, asa cum prevad normele academice. Potrivit articolului, fostul ministru ar fi copiat pasaje integrale si din alte carti fara a cita autorii si operele.

Liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a devenit doctor in stiinte economice cu lucrarea „Auditul intern, factor al procesului de perfectionare a managementului" in 2007, cand era ministru al Sanatatii.

Tot Romania Libera dezvaluie ca, in 2005, Eugen Nicolaescu, l-ar fi angajat pe indrumatorul de doctorat, profesorul Eugen Turlea, consilier personal. Nicolaescu spune ca articolul este, de fapt, un atac politic.

Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, pentru Telejurnal: „E o minciuna cum rar am vazut. Eu mi-am inceput doctoratul in 2001, cu d-nul profesor Turlea. Doctoratul meu trebuia sa se termine, teoretic, in 2005. Eu fiind ministru in 2005 nu l-am putut termina. In 2006 l-am angajat pe d-nul Turlea cand doctoratul meu era terminat. Numai sustinerea publica s-a facut in 2007. Am angajat, ceea ce nu se intampla in Romania, un profesionist in domeniul financiar. Voi da in judecata ziarul”.

In ultimii ani, mai multi politicieni deveniti doctori in diferite domenii au intrat in vizorul comisiilor de etica ale Universitatilor pentru suspiciuni de plagiat in lucrarile de doctorat.

 


Publicat de : ---
Data publicrii: 09 Oct 2015 - 05:40
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49786&titlu=Eugen_Nicolaescu__acuzat_de_plagiat__Fostul_ministru_al_Sanatatii____E_o_minciuna_cum_rar_am_vazut__