Dorin Cocos, DENUNTATOR in noul dosar al Elenei Udrea. Cine sunt jurnalistii implicati in dosar [1]

Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea are calitate de denuntator si martor in noul dosar al Elenei Udrea, in cadrul caruia procurorii DNA au cerut deja incuviintarea Camerei Deputatilor privind efectuarea urmaririi penale si retinerea/arestarea fostului ministru al Turismului

. În dosar apar si numele unor jurnalisti care ar fi fost intermediari ai spagii, potrivit unor surse judiciare.

Dorin Cocos are calitate de denuntator si martor in noul dosar al Elenei Udrea

Elena Udrea ar ajunge pentru a treia oara in arest preventiv, daca in Camera Deputatilor se vor incuviinta cererile DNA privind inceperea urmaririi penale pe numele fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si retinerea/arestarea preventiva intr-un dosar in care este suspectata ca ar fi primit mita de aproape 5 milioane de dolari.

In noul dosar al Elenei Udrea, printre denuntatori se numara si Dorin Cocos, fostul sot al fostului ministru, care are si calitate de martor in dosar, sustin surse judiciare, citate de Romania Libera.

Potrivit Agerpres, Radu Budeanu, fostul patron al Cancan, Dan Andronic, patronul Evenimentului Zilei, si Bogdan Buzaianu, fondatorul Energy Holding, ar fi implicati in noul dosar al Elenei Udrea.

Citeste si ELENA UDREA, o noua arestare. Conducerea Camerei, convocata de urgenta

Elena Udrea este acuzata de procurori ca a primit de la un om de afaceri o creanta de 900.000 de euro pe care una dintre firmele respectivuluio detinea la o companie media. Potrivit DNA, creanta era rezultatul unui imprumut garantat cu 90% din actiuni in firma de presa. Surse judiciare sustin ca aceasta creanta ar fi fost la firma care editeaza Evenimentul Zilei si care, in acte, este detinuta de Dan Andronic. 

In vara lui 2010, Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, i-ar fi cerut unui om de afaceri 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica sa continue un contract cu firma lui. La inceputul lui 2012, Elena Udrea ar fi primit de la afacerist, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus respectiva creanta de 900.000 de euro, echivalentul a aproape 5 milioane de dolari.

Potrivit unor surse judiciare, Dan Andronic ar fi fost cel care a facilitat schema de disimulare a provenientei banilor.

Odata cu noul dosar al Elenei Udrea reapare pe tapet povestea fotografiilor in care Elena Udrea apare la Paris alaturi de Alina Bica, fosta sefa DIICOT, aflata si ea in arest preventiv, si Ana Maria Topoliceanu, acuzat si denuntator in dosarul Gala Bute. Tot surse apropiate anchetei sustin ca fotografiile ar fi fost realizate de unul din oamenii de afaceri implicati in dosar care dorea sa se razbune pentru ca Udrea si Bica care nu il ajutasera cu un dosar la DIICOT.

Ca urmare au fost facut fotografiile cu care trebuiau santajate cele doua, in special fostul sef al DIICOT, pentru a-i rezolva problema. Cum problema nu s-a rezolvat, a fost creat site-ul fantoma pe care au aparut fotografiile care au facut deliciul intregii tari exact cu cateva zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

DNA a dat marti publicitatii un comunicat de presa in care precizeaza ca procurorii efectueaza cercetare penala fata de UDREA ELENA GABRIELA, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu privire la savarsirea urmatoarelor infractiuni:

-luare de mita in forma continuata,-trafic de influenta in forma continuata,- instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine,-efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei,-spalare de bani in forma continuata,-fals in declaratii de avere in forma continuata (cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012).

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

A. Cu privire la infractiunile de instigare la abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii de avere, fapte in legatura cu scoaterea activului „Vila Sabarel" din Eforie Sud (suprafata utila de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vanzarea la un pret sub valoarea de piata a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrarile de renovare la imobilul Vila Sabarel, cumpararea si intabularea activului Vila Sabarel si a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real si pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vanzarea activului „Vila Sabarel" din Eforie Sud (achizitionata cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe si cu recunoasterea unor investitii in cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fusesera realizate, catre SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlata de o persoana din anturajul sau, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus mentionate, fara a declara imprumutul acordat societatii sau cumpararea activului prin interpusi;

- L-a constrans pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, sa incheie un act aditional la contractul de vanzare – cumparare a activului „Vila Sabarel", in conditii nelegale (respectiv cu incalcarea hotararii AGA si a conditiilor stabilite pentru vanzare prin mandatul emis de minister in baza avizelor directiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea in proprietate a imobilului; aceasta, desi nu se efectuase plata banilor in termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atragea desfiintarea de drept a contractului, fara alta notificare si fara interventia instantei de judecata;

CITESTE SI PRIMA REACTIE a Elenei Udrea dupa ce DNA cere din nou arestarea ei- Si-a exercitat influenta asupra primarului orasului Eforie Sud pentru a obtine cumpararea, de catre SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Sabarel, prin negociere directa, la un pret sub valoarea de piata (aproximativ 50% din valoarea pietei);

- A pretins si primit foloase necuvenite in cuantum de cca. 520.000 de lei, constand in contravaloarea lucrarilor de renovare a Vilei Sabarel si a materialelor necesare, de la administratorul unei societatii comerciale (societate ce avea in derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Nationala de Investitii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finantarea necesara derularii contractelor pe care societatea le incheiase cu CNI SA. Aceasta, in conditiile in care CNI SA functiona sub autoritatea Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

- A achizitionat imobilul Vila Sabarel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla si careia ii asigura fondurile aferente efectuarii tranzactiilor, prin creditarea firmei in numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul ca este beneficiarul real al imobilului „Vila Sabarel", al terenului aferent si al lucrarilor de renovare efectuate de o societate comerciala favorizata; toate foloasele sus mentionate au fost primite in legatura cu exercitarea prerogativelor specifice functiei, in scopul disimularii proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand si faptul ca modalitatea de dobandire a imobilelor a fost nelegala.

- A incheiat tranzactiile imobiliare avand ca obiect Vila Sabarelu (cu o suprafata utila de 700 mp) si terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla si careia ii asigura finantarea necesara, utilizand informatii obtinute in exercitarea functiei.

B. Cu privire la pretinderea si primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influentei in legatura cu derularea contractului de vanzare – cumparare de energie dintre SC Hidroelectrica SA si o societate comerciala

- In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru la Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

- Pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD si o creanta de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass media.

- In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar la creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta.

Prin urmare,  in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii:

1. Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA, deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor ministru in Guvernul Romaniei, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni savarsite in exercitiul functiei :

-luare de mita in forma continuata,-trafic de influenta in forma continuata,- instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine,-efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei-spalare de bani in forma continuata-fals in declaratii de avere in forma continuata (cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012)

2. Ministrului Justitiei, pentru a solicita Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, ministru in Guvernul Romaniei, la data faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de:

-luare de mita in forma continuata,-trafic de influenta in forma continuata,-instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine,-efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei-spalare de bani in forma continuata

Prezentele cereri intra sub incidenta prevederilor Codului de Procedura Penala si ale Constitutiei Romaniei, prin urmare, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale, respectiv incuviintarea retinerii si arestarii preventive, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, mai precizeaza DNA.


Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Oct 2015 - 05:41
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49996&titlu=Dorin_Cocos__DENUNTATOR_in_noul_dosar_al_Elenei_Udrea__Cine_sunt_jurnalistii_implicati_in_dosar