-->
Tweet
0
Comenteaza
0
Email
Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla
Aboneaza-te
DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea, intr-un nou dosar referitor la acte de coruptie privind patrimoniul statiunii Eforie Sud si Hidroelectrica
. Procurorii DNA retin 6 acuzatii in cazul fostului ministru: luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei, spalare de bani in forma continuata, fals in declaratii de avere in forma continuata (cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012).
Procurorii au cerut Parlamentului aviz pentru urmarirea penala si retinerea si arestarea Elenei Udrea, care este si deputat.
Procurorii o acuza pe Elena Udrea ca a facut presiuni asupra primarului din Eforie Sud si a unei companii din subordinea Ministerului Dezvoltarii si Administratiei, pentru a scoate din patrimoniu Vila Sabarel si terenul ei, pe care pana la urma a ajuns sa le cumpere chiar ea, prin interpusi (firma Romlit Spectrum, administrata de omul ei de incredere, Tudor Breazu). Lucrarile de renovare, in valoare de 520.000 de lei, i le-ar fi facut firma unui om de afaceri care si-a cumparat astfel protectia, pentru derularea contractelor cu Compania Nationala de Investitii, din subordinea Elenei Udrea.
Procurorii DNA o mai acuza pe Udrea ca a intervenit intr-un contract dintre Hidroelectrica si o firma, cerand 5 milioane de dolari mita, pentru a asigura derularea in continuare a contractului. Udrea ar fi primit doar 3,8 milioane de euro, dar si o creanta de 900.000 de euro, bazata pe un imprumut garantat cu actiunile la o firma din mass media. Intr-o interventie la Digi24, Udrea a declarat ca omul de afaceri din contractul cu Hidroelectrica ar fi Bogdan Buzaianu (fostul patron al Energy Holding), iar cea care a denuntat-o ar fi fosta ei colaboratoare, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a CNI.
Nume din presa, pe lista procurorilor. Andronic: am predat la DNA toate documentele solicitate
Conform unor surse citate de Mediafax, in dosar ar fi implicati si patronii de presa Radu Budeanu (Cancan) si Dan Andronic (Evenimentul Zilei si Capital). In 7 octombrie, procurorii DNA au facut perchezitii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatura si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar privind fapte de trafic de influenta si spalare de bani, iar surse judiciare afirmau ca printre cei vizati de anchetatori ar fi politicieni si patroni de presa. Aceleasi surse afirmau ca si Radu Budeanu, care in prezent nu mai este in actionariatul firmei, dar controleaza publicatia tabloida si proiectul Cancan TV, ar fi vizat in ancheta si urmeaza sa fie audiat, in prezent acesta fiind plecat din tara.
Conform unui comentariu publicat insa in propriul ziar, EVZ, Andronic declara ca a predat la DNA toate documentele solicitate. „Evenimentul zilei este implicat in "jefuirea" Hidroelectrica la fel de mult cat este Romania libera implicata in "jefuirea" Astra, Realitatea TV - in "jefuirea" Petrom Service si a bugetului de stat, Hotnews - in "jefuirea" banilor de la SIVECO si Pro TV - in "contractarea" a 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltarii. Si exemplele pot continua. In rest, am explicat la DNA ceea era de explicat si am predat absolut toate documentele solicitate de procurori”, a declarat Dan Andronic in EVZ.
Procurorii DNA arata ca Elena Udrea, din postura de ministru, a cerut vanzarea Vilei Sabarel, din Eforie Sud (suprafata de 700 mp, cu teren aferent de 386 mp, aflata in patrimoniul companiei de stat SC Carmen Silva 2000 SA, din subordinea Ministerului Dezvoltarii), prin metoda negocierii directe, catre firma Romlit Spectrum SRL, pe care o controla o persoana din anturajul ei - Tudor Breazu, si pe care o finanta prin intermediul unor rude. Udrea ar fi achizitionat, astfel, vila la pretul de 56.425 euro, calculand si investitii de 7.284 euro care nu fusesera realizate in realitate, conform DNA.
Udrea l-ar fi constrans pe directorul general al companiei Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului Romlit Spectrum, sa incheie un act aditional la contractul de vanzare-cumparare a vilei Sabarel, pentru a asigura asupra faptului ca vila va intra in posesia firmei respective, desi nu se facuse inca plata banilor, in termenul legal de 10 zile, catre Ministerul Dezvoltarii si Administratiei, ceea ce ducea la desfiintarea de drept a contractului.
De asemenea, mai sustin procurorii DNA, Elena Udrea si-a exercitat influenta asupra primarului din Eforie Sud pentru ca acesta sa vanda catre firma controlata de ea, Romlit Spectrum, si terenul aferent vilei Sabarel, la un pret de doar 50% din valoarea de piata.
Ulterior, vila achizitionata la Eforie Sud a fost renovata pe gratis de o firma care avea in derulare contracte cu Compania Nationala de Investitii, aflata in subordinea Elenei Udrea. Contravaloarea acestor lucrari si materiale a fost de aproximativ 520.000 lei, bani care au devenit folos necuvenit pentru Udrea, conform DNA. In schimb, Udrea a asigurat firmei respective finantarea in continuare a contractelor cu CNI, Udrea fiind ordonator principal de credite.
A doua acuzatie a procurorilor DNA se refera la solicitarea unei spagi de 5 milioane de dolari pentru protejarea unor contracte ale unei firme cu Hidroelectrica. In vara anului 2010, Elena Udrea, din postura de lider PDL si ministru al Dezvoltarii si Turismului, avand influenta asupra unor factori de decizie din Ministerul Economiei si ai Hidroelectrica, i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, mita de 5 milioane de dolari, pentru a-i asigura derularea in continuare a contractelor cu compania energetica de stat.
In 2012, Udrea ar fi primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro pe care afaceristul o detinea, ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate mass media, conform DNA.
Anterior, in 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, Udrea solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a persoanei respective. De asemenea, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente acestei tranzactii in numele sau si sa faca platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel 700.000 de euro.
Elena Udrea: omul de afaceri este Buzaianu, denuntatorul este Topoliceanu
„Omul de afaceri este Buzaianu. Trec peste faptul ca din 2005 eu si Buzaianu suntem in conflict deschis si ca din cauza acestei lupte duse de mine cu el si cu Dinu Patriciu a aparut sintagma «baietii destepti din energie». Buzaianu nu poate spune vreodata ca s-a intalnit cu mine. Poate o data in 2005, deci nu aveam cum sa ii pretind eu bani. Povestea, in schimb, o cunosc si este o poveste la care va trebui sa raspunda doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a intrebat nimeni, daca m-ar fi intrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu”, a afirmat Udrea, intr-o interventie telefonica la Digi24.
Ea a spus ca nu poate da detalii ”la televizor” si ca acestea trebuie explicate in fata unui procuror.
Elena Udrea a mai sustinut ca banii primiti ca mita pentru contractul cu Hidroelectrica ar fi fost folositi tot de Ana Maria Topoliceanu.
”Doamna Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani, dar lucrurile trebuie sa le spun in fata unui procuror. Este o speta pe care o lamuream foarte repede daca ma intrebau procurorii”, a mai spus Udrea.
Referindu-se la acuzatiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie si vanzarea la pret subevaluat, Elena Udrea a spus ca acea licitatie a fost castigata de ”o persoana foarte apropiata” Anei Maria Topoliceanu.
”In speta cu vanzarea vilei de pe litoral, ea era sefa societatii care a vandut vila din Eforie. Era o ruina, noi am vandut tot la vremea aceea pentru ca era un patrimoniu in delasare. Societatea care a cumparat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relatia a fost intre Topoliceanu si persoana care a cumparat, dar eu cred ca procedura a fost corecta”, a mai spus Udrea.
Elena Udrea a mai spus ca noul sau dosar a fost intocmit in urma denunturilor lui Topoliceanu, fara ca ea sa fie intrebata, la comanda procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si ca procurorii reclama fapte pe care ea le cunoaste, dar in care nu este implicata.
Cum raspunde Elena Udrea noilor acuzatii ale DNA
Citeste si Fostul consilier al lui Sorin Oprescu recunoaste ca a luat mita si cere eliberarea din arest
Publicat de
:
---
Data publicrii: 21 Oct 2015 - 05:41