"Dezvoltarea pietei de capital, impiedicata de abuzul de putere al directorului general BVB"

     Una dintre piedicile in dezvoltarea pietei de capital romanesti este abuzul de putere al directorului general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a declarat, ieri, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, cu referire la modul in care Ludwik Sobolewski trateaza listarile companiilor pe ATS-ul BVB, respectiv pe piata AeRO

.
     Domnul Paul a declarat: "Regulile de listare la Bursa pe piata reglementata arata ca, dupa ce compania trece prin comisia de admitere la tranzactionare, trebuie sa aiba si votul Consiliului Bursei pentru a fi listata pe piata. Directorul general, in a carui experienta am crezut, a spus ca facem o modificare si infiintam AeRO, aceasta minunata piata, cu patru companii noi, in locul Rasdaq. Insa companiile care se listeaza pe AeRO nu au nevoie de votul boardului BVB, ci sta la mana lui Zeus (n.r. cu referire la Ludwik Sobolewski). Desi compania respecta toate regulile, Zeus poate sa o refuze la listare. Daca insa compania nu respecta anumite reguli, domnul Zeus poate, cu bunavointa domniei sale, sa spuna ca societatea va fi listata pe AeRO ca asa vrea el. Asa a procedat Zeus in cazul Chronos. Intamplator am vazut documentele de la listare, compania nu respecta free-float-ul si era o companie de dimensiuni mici. Mai mult, mi s-a parut hazliu ca in actul constitutiv era o fraza care spunea, in timpul listarii, ca firma este de tip inchis. A fost pentru prima oara in istoria lumii cand o companie de tip inchis a fost listata la Bursa. E o premiera a lui Sobolewski si trebuie sa o laudam. Documentele acelea nu au trecut pe la boardul BVB si Sobolewski a listat-o spunand ca e buna. Apoi compania a intrat in insolventa, iar acum o critica. Nu stiu daca este bine sa cream structuri in piata dedicate unui singur om. (...) Daca dam foarte multa putere unui om si el abuzeaza de aceasta putere la un moment dat, lucrul acesta este o piedica in calea dezvoltarii pietei si atunci nu mai trebuie sa vorbim despre piata de capital".
     Dan Paul l-a criticat pe directorul general BVB si pentru modul in care acesta intelege sa aplice conceptul de guvernanta corporativa.
     "Am fost anul trecut la o AGA a unei companii listate atunci pe Rasdaq (n.r. Romcab), iar in curtea fabricii am vazut un avizier in care era descrisa organigrama companiei, cu numele persoanelor si cu modificarile aparute. M-a uimit acest lucru si mi-a placut foarte mult", a explicat Dan Paul, subliniind: "M-am gandit cum ar fi acest lucru la Bursa de Valori Bucuresti si ce ar trebui sa puna directorul general la intrarea in Bursa. Ce ar scrie la "cine a venit?" Ar pune (n.r. Sobolewski) ca au venit 2-3 ziaristi de la Mediafax, ca altceva nu are ce sa scrie, si doi consilieri din Polonia. Cum au venit, de ce au venit si ce fac ei nu are cum sa scrie. L-am rugat (n.r. pe Sobolewski) sa faca acest avizier si nu a vrut".
     Totodata, presedintele Asociatiei Brokerilor a declarat ca una din regulile din legea pietei de capital arata ca, atunci cand o persoana din conducere
     are un contract cu compania - mai mare de o anumita valoare - trebuie sa faca public acest contract.
     "Directorul general BVB nu-si publica salariul, deci nu respecta Legea pietei de capital. Atunci de ce mai vorbim de guvernanta corporativa?", a spus Dan Paul.
     Totodata, domnul Paul a mentionat si pozitia exprimata de un reprezentant Deloitte (n.r. Oana Petrescu, partener coordonator al diviziei de consultanta in management a Deloitte Romania) cu privire la desfiintarea BVB.
     "Nu as fi vrut sa vorbesc despre pozitia unui reprezentant al Deloitte, care a propus nastrusnica idee a desfiintarii BVB. M-a surprins aceasta pozitie, deoarece Deloitte este auditor intern al Bursei si am simtit nevoia sa ma adresez public pentru ca nu este normala aceasta reactie. Sunt lucruri anormale daca vrem sa dezvoltam piata de capital", a declarat Dan Paul. Asociatia Brokerilor l-a acuzat pe Ludwik Sobolewski ca a prejudiciat imaginea externa a BVB si a cerut analizarea situatiei directorului general. 

     *  Dan Paul sustine conducerea BVB prin Consiliu de Administratie
     Presedintele Asociatiei Brokerilor a sustinut ieri varianta conducerii BVB prin Consiliu de Administratie, in detrimentul conducerii dualiste, subiect care va fi pe agenda Adunarii Generale a Actionarilor Bursei, programata pentru 28 octombrie.
     Dan Paul a declarat: "Despre conducerea unitara sau dualista la Bursa, cred ca sunt putine lucruri de spus. Din punct de vedere teoretic, conducerea dualista incearca sa separe foarte bine, prin cele doua structuri, reprezentantii actionarilor de conducerea efectiva, adica comitetul directorial. Nu stiu daca acest lucru este doar pe hartie. In fapt, el se petrece astazi la BVB. Conducerea executiva nu face parte din Consiliul de Administratie, chiar daca ar putea. Bursa are separate aceste structuri, dar, probabil, dorinta actionarului, cel care a cerut acest lucru intr-o Adunare Generala, a fost de a adopta un alt model. Acest alt model a fost adoptat deja de mai multe companii din Romania. A fost adoptat si de SIF Transilvania, unde am vazut cum activitatea a fost ingreunata prin conflictul dintre directori. Pentru piata de capital, acest exemplu nu este bun. Cele doua structuri s-ar justifica pentru companiile mari. BVB are prea putini angajati, iar conducerea prin Consiliu de Administratie este mai buna decat conducerea dualista".

 

 link: SEBASTIAN VLĂDESCU, ROMCAB: "Bursa de Valori este tinerica si subtirica, dar si aroganta si vanitoasa"

 link: MIRCEA URSACHE, ASF: "Viitorul bursei noastre de valori este in piata unica europeana de capital"

 link: ALIN DUHNEA, CITIBANK ROMÂNIA: "Lichiditatea scazuta a BVB deriva si din comisioanele mari de tranzactionare"

 link: AURELIA CRISTEA, DEPUTAT PSD: "Pragul la SIF-uri va fi luat in discutie anul viitor"

 link: CRISTIAN DUȚESCU, OPPC: "Piata de capital are nevoie de un fenomen rar, cu un impact major"

 link: AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "BVB este intr-o stare de lesin"

 link: IULIAN STAN, SIF TRANSILVANIA, DESPRE LEGEA 151/2014: "Sa identificam cele mai potrivite forme normative pentru solutionarea disfunctionalitatilor"

 link: ADRIAN VASCU, ANEVAR: "ONRC, ASF si ANEVAR nu s-au corelat in evaluarea companiilor delistate de pe Rasdaq"

 link: REMUS VULPESCU, DIRECTOR VULCAN SA sI MEMBRU OPPC: "Nu exista o viziune unitara privind dezvoltarea pietei noastre de capital"
 
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Oct 2015 - 05:41
 

Link știre