Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Societatea de Dermatologie vor sa initieze un proiect de lege prin care cancerul de piele sa fie considerat boala profesionala
.
Societatea de Dermatologie vrea un proiect de lege prin care cancerul sa fie considerat boala profesionala
Foto: asds.net
"Cancerul de piele care va fi depistat la cei care se expun datorita meseriei, de exemplu constructorii pe schele, sa fie considerat o boala profesionala. Ei nu au vrut sa se expuna dar asta le este meseria, chiar daca s-au protejat lucrand prelungit in raze ultraviolete normal ca pot dezvolta aceasta forma de cancer. Ne dorim o initiativa in acest sens", a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC, la Parlament, unde le-a prezentat deputatilor din Comisia pentru sanatate raportul final al campaniei de preventie privind cancerul de piele.
El a sustinut ca populatia nu este suficient informata cu privire la riscurile de expunere prelungita la soare.
De asemenea, prof. dr. Sorin Tiplica a explicat ca expunerea profesionala la razele ultraviolete poate sa conduca la cancer si a pledat pentru modificarea legislatiei.
"Expunerea profesionala la ultraviolete poate sa induca dezvoltarea de cancer. (...) Incercam sa raliem legislatia din tara noastra la standardele care exista in Europa. Cei mai avansati sunt medicii dermatologi, medicii de medicina muncii din Germania care au promovat aceste standarde si se vad deja rezultatele. Impreuna cu colegii din celelalte tari europene (...) incercam sa implementam aceste rezultate si la noi in tara si primul pas este avertizarea populatiei, dar trebuie sa implementam si aceste standarde, sa incercam sa le dam si o haina legislativa", a punctat dermatologul.
Potrivit unui studiu derulat de FABC, 9 din 10 romani nu au fost la un control dermatologic in ultimul an, desi peste 50% dintre acestia sunt constienti de faptul ca alunitele pot reprezenta un pericol pentru sanatatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani nu isi verifica alunitele de pe corp, un procent la fel de ridicat — 73%, fiind inregistrat si pentru categoria de varsta — peste 30 de ani.
Citeste si STUDIU: Alunitele de pe brat ar putea fi un indiciu pestru descoperirea cancerului de piele
Publicat de
:
---
Data publicãrii: 21 Oct 2015 - 05:41