In prima saptamana dupa alegerea lui Dragnea sef la PSD, Guvernul le face primarilor un CADOU ELECTORAL de 2,7 miliarde de euro [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

La capitolul 13 din Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul in curs, Guvernul a introdus urmatoarea prevedere: “Se autorizeaza Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in anexa 2/15/27 “Fisa Programului”, sa suplimenteze creditele de angajament cu suma de 12

.000.000 mii lei aferente programului bugetar cod 1284 “Programul National de Dezvoltare Locala”, la capitolul 70.01 “Locuinte, servicii si dezvoltare publica”, titlul 51 Transferuri intre unitati ale administratiei publice”.

Simplu spus: sefii autoritatilor locale din Romania pot angaja cheltuieli in valoare de 2,7 miliarde de euro in plus fata de cele bugetate, facturile urmand sa fie platite atat anul acesta, cat si anul viitor.

Suma se afla “in pixul” Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cel care va decide lista finala cu obiectivele de investitii care se finanteaza, lista pe care ministerul ar urma sa o faca publica pe site-ul institutiei.

Ministerul este condus de Sevil Shhaideh, o apropiata a lui Liviu Dragnea, care proaspat uns sef al PSD face astfel un cadou electoral primarilor, motorul partidelor in campaniile electorale.

Pe langa aceste majorari de cheltuieli prin creditele de angajament, autoritatile locale au primit deja, din sumele defalcate din TVA un miliarde de lei in plus la aceasta rectificare, suma in care cea mai mare pondere (64%) o are plata salariilor castigate in instanta de personalul din unitatile de invatamant preuniversitar de stat  in procesele legate de taierile din 2010, operate de Guvernul Boc.

In acelasi timp, dupa primele opt luni ale acestui an, autoritatile locale au inregistrat un excedent bugetar de 1,66 miliarde lei.

Per total, autoritatile locale au la dispozitie in acest moment cel putin 2,6 miliarde de lei in plus fata de bugete, la care se adauga limita maxima de 12 miliarde lei pentru pornirea lucrarilor de “locuinta, servicii si dezvoltare publica”.

Astfel, in timp ce premierul Ponta critica public (pe contul oficial de Facebook) mesajul FMI privind nevoia unor reforme mai clare in companiile de stat si ridica semne de intrebare privind politica fiscala a Executivului in anul electoral 2016, dar mai ales in 2017, Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetului pe anul in curs creaza premisele cresterii deficitului bugetar pe anul viitor (in conditiile in care creditele de angajament vor fi achitate in 2016) cu 2% din PIB, ceea ce, cumulat cu cresterea salariilor din Sanatate si Educatie, echivalentul a 0,4% din PIB, duce la un deficit fiscal apropiat de pragul maxim de siguranta, de 3% din PIB, fara a mai luat in calcul efectele aplicarii noului Cod Fiscal, de 2,2% din PIB.

Daca se adauga si un potential impact de 2% datorat majorarii tuturor salariilor din sistemul bugetar, prin noua lege a salarizarii publice, rezulta un posibil deficit bugetar de 6,6% din PIB, respectiv de doua ori peste pragul de alerta desemnat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si de aproape patru ori mai mare decat cel de 1,7% din PIB pe care Guvernul s-a angajat in fata Comisiei Europene sa il respecte.De precizat ca aceste calcule sunt facute in acest moment in lipsa unei estimari concrete a Guvernului privind veniturile statului in 2016.

Ialomitianu: Este o „adevarata bomba”

Fostul ministru de Finante, liberalul  Gheorghe Ialomitianu sustine ca, dincolo de ingrijorarile FMI si dincolo de modul in care s-a facut rectificarea bugetara, cele 12 miliarde suplimentare de la Dezvoltare reprezinta o "adevarata bomba" pentru proiectul de buget pentru 2016.

„Daca adaugam aceasta sarcina bugetara celorlalte promisiuni ale PSD pentru anul viitor, este usor de estimat ca Romania va depasi tinta de deficit ESA de 3% din PIB. Nu ar fi fost rau daca acele credite bugetare se regaseau in finantarea lucrarilor de infrasctructura de transport rutier, care ar fi sprijinit mediul de afaceri si pe exportatorii din Romania. Din pacate, sub Victor Ponta nu se deschid autostrazi, ci se demoleaza",  a declarat deputatul liberal.

 

Citeste si Curtea Constitutionala: Contribuabilul trebuie sa primeasca de la STAT dobanda pentru sumele platite nejustificat de la data platii
Publicat de : ---
Data publicrii: 23 Oct 2015 - 05:41
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=50128&titlu=In_prima_saptamana_dupa_alegerea_lui_Dragnea_sef_la_PSD__Guvernul_le_face_primarilor_un_CADOU_ELECTORAL_de_2_7_miliarde_de_euro