Ministrul "apciza" pleaca la BEI cu un salariu de 20.000 de euro lunar

     *  Gheorghe Ialomitianu (PNL): "Nominalizarea Ioanei Petrescu la BEI s-a facut pe sub masa"
       Fostul ministru de Finante, Ioana Petrescu, il va inlocui pe Mihai Tanasescu ca vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, propunerea fiind transmisa autoritatilor europene dupa ce premierul Victor Ponta a discutat mutarea, inclusiv la Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, potrivit DIGI 24

.
     Autoritatile noastre sunt presate sa il retraga pe Mihai Tanasescu din functia de vicepresedinte, intrucat este urmarit penal in dosarul Microsoft, fiind acuzat ca ar fi primit mita. Acesta a intrat in concediu prelungit la institutia europeana.
     Ioana Petrescu preia functia cand mai e doar un an de mandat. Salariul unui vicepresedinte al Bancii depaseste 20.000 de euro pe luna.
     Cat timp a fost ministrul finantelor, Ioana Petrescu si-a atras porecle batjocoritoare, precum "Ministrul Usturoi" sau "Ministrul Apciza", dupa ce, intr-un interviu, a indemnat romanii sa cumpere tot usturoiul din piete de la batrane, iar intr-un altul a folosit "apciza" in loc de cuvantul acciza.
     Mai mult, Ioana Petrescu indemna la disciplina fiscala, dar, in acelasi timp, mergea la conferinte organizate de grupul de presa Mediafax, care nu-si platea taxele catre stat si care, ulterior, a fost acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.
     Celebru este episodul in care fostul ministru al Finantelor se prezinta, impreuna cu Victor Ponta, in fata presedintelui Traian Basescu, cerandu-i acestuia sa promulge legea reducerii CAS, fara sa-i prezinte mecanismul si sursele banesti de recastigare a celor cinci miliarde, estimate ca s-ar pierde prin adoptarea masurii, de la bugetul asigurarilor sociale. Basescu le-a reprosat celor doi ministri ca nu au prezentat felul in care au gandit reechilibrarea, socotind ca, in total, ar ajunge la un deficit bugetar suplimentar de circa 1,7%, daca ar promulga legea. Fastacita ca o scolarita, Ioana Petrescu nu a reusit sa raspunda intrebarilor "profesorului".
     Gheorghe Ialomitianu, deputat liberal in Comisia de buget, finante a Camerei Deputatilor, considera ca nominalizarea Ioanei Petrescu in functia de vicepresedinte al BEI nu s-a facut in mod transparent si nu au fost consultate institutiile abilitate precum Banca Nationala a Romaniei.
     Fostul ministru de Finante ne-a declarat: "Premierul Victor Ponta trebuia sa spuna de ce o numeste pe Ioana Petrescu la BEI. Nominalizarea s-a facut pe sub masa. Are premierul vreo obligatie fata de Ioana Petrescu sau fata de altii pentru a pune anumite persoane in functii caldute si bine platite?".
     Deputatul liberal ne-a spus ca era nevoie de o persoana care sa duca "in mod onorabil" pana la sfarsit mandatul tarii noastre la institutia internationala.
     Unul dintre argumentele pe care le aduce Gheorghe Ialomitianu impotriva numirii Ioanei Petrescu la BEI este gestionarea paguboasa a contractelor cu Loteria din vremea cand aceasta era ministru de Finante.
     "Diferenta dintre Ioana Petrescu si Mihai Tanasescu este mare", opineaza parlamentarul, adaugand ca Ioana Petrescu nu are experienta in domeniul bancar.
     "Propunerea ca Tanasescu sa fie vicepresedinte la BEI s-a luat in consultare cu BNR, Guvern si Presedintie, deoarece persoana reprezinta Romania. Nu stiu daca Victor Ponta s-a consultat cu BNR, spre exemplu. Mihai Tanasescu are experienta in cadrul Bancii Mondiale", a explicat fostul ministru al Finantelor.
     Lumea vorbeste ca toate numirile sunt controlate de serviciile speciale. Daca ar fi adevarat, inseamna ca au intrat in criza de personal, de vreme ce Ioana Petrescu a fost promovata ca propunere a Romaniei pentru vicepresedinte BEI.
     Numirea vicepresedintilor BEI se face de catre Boardul Guvernatorilor, la propunerea Boardului Directorilor. Boardul Guvernatorilor este alcatuit din ministri de finante din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, iar Boardului Directorilor are 29 de membri (cate un director pentru fiecare stat membru plus un reprezentant al Comisiei Europene).   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Oct 2015 - 05:36
 

Link știre