Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita cu un logo special de Google [1]

Google dedica pe 1 decembrie 2015, de Ziua Nationala a Romaniei, un logo special cu “Coloana Infinitului” a sculptorului Constantin Brancusi

. Cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, Google si-a schimbat culorile in rosu, galben si albastru. Mai mult, Google ofera posibilitatea ca noul logo sa poate fi trimis direct pe retelele de socializare.

Ziua nationala a Romaniei, google doodle

ZIUA NATIONALA A ROMANIEI este celebrata si de Google.Astfel, noul logo publicat de 1 decembrie pe google.ro include in structura sa imaginea "Coloanei Infinitului", care face parte din Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" din Targu-Jiu, realizat de sculptorul roman Constantin Brancusi.

Totodata, noul logo al Google este realizat in culorile rosu, galben si albastru, amintind astfel de drapelul Romaniei.

De asemenea, prin intermediul unui buton special, internautii pot sa trimita logoul care marcheaza Ziua Nationala a Romaniei spre a fi publicat pe retelele de socializare Google+, Facebook si Twitter, dar si prin e-mail.

Ziua nationala a Romaniei a fost intre 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, intre 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania. Aceasta prevedere a fost reluata de Constitutia Romaniei din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opozitia anticomunista din Romania a pledat in 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sarbatoare nationala, fapt consemnat in stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Carol I al RomanieiPrintul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus in ziua de 10 mai 1866 juramantul in fata adunarii reprezentative a Principatelor Romane Unite. In amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat in fata parlamentului independenta de stat a Romaniei. In data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea tarii din principat in Regatul Romaniei. Pentru a marca evenimentul, ziua nationala sarbatorita pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbari din istoria Romaniei.

„15 ani de la Eliberare"Dupa abdicarea fortata a regelui Mihai I in data de 30 decembrie 1947, Camera Deputatilor a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populara Romana. Ziua de 23 august a fost adoptata drept sarbatoare de stat, sub numele de ziua insurectiei armate antifasciste, inceputul revolutiei populare in Romania, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si arestarea guvernului condus de Ion Antonescu in anul 1944.

In anul 1990, dupa revolutia anticomunista din 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venita din partea opozitiei, de a adopta ziua de 22 decembrie drept sarbatoare nationala a Romaniei. Pe fondul confruntarilor interetnice de la Targu Mures din martie 1990 si a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul Romaniei a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogata Hotararea Consiliului de Ministri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sarbatoare nationala si a proclamat in locul ei ziua de 1 decembrie drept sarbatoare nationala. Legea 10 din 1990 nu precizeaza semnificatia sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept ziua nationala a Romaniei.

Legea adoptata in 1990 de parlamentul dominat de FSN si promulgata de Ion Iliescu a avut in vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de traditia monarhica a Romaniei, cu sarbatoarea nationala istorica pe 10 mai, dar si contracararea solicitarii opozitiei anticomuniste, de adoptare a zilei de 22 decembrie drept sarbatoare nationala.

Alegerea zilei de 1 decembrie, desi neexplicit, a facut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania in 1918, respectiv la Proclamatia de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sarbatoare nationala a Romaniei a fost vazuta drept un afront adus minoritatii maghiare din Romania, pentru care ziua de 1 decembrie a insemnat o pierdere politica.

Prima zi nationala de 1 decembrie, ale carei festivitati centrale s-au desfasurat in 1990 la Alba Iulia, a fost marcata de polarizare politica, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste, fiind intrerupt in mai multe randuri de huiduieli. Petre Roman, primul ministru de atunci, s-a aratat incantat de intreruperea repetata a discursului liderului opozitiei, ceea ce l-a facut pe presedintele Ion Iliescu sa-i dea un semn cu mana pentru ca sa inceteze, gest filmat si difuzat pe larg de mass media.

Dezbaterea publicaIstoricul Neagu Djuvara a aratat intr-un interviu acordat TVR in anul 2011 ca alegerea zilei de 1 decembrie de catre regimul Iliescu a fost una conjuncturala, explicand ca la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei si a Banatului cu Romania, pe cand celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia si Bucovina, au fost unite la date diferite.

Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita, marti, cu parade militare, concerte si mancare care va fi impartita romanilor. Atat in Bucuresti, cat si in tara, vor fi evenimente ample cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Bucurestenii sunt asteptati in Piata Constitutiei la defilarea celor 2600 de militari romani si straini, transmisa in direct de televiziuni de la ora 11.00.

Bucurestenii dar si toti cei aflati in trecere prin Capitala sunt invitati in Piata Constitutiei sa participe la parada nationala. Ar trebui sa stiti ca toate strazile din jurul Casei Poporului sunt inchise marti cel putin pana la ora 16, asa ca nu puteti sa va parcati masinile aici. Politistii de la rutiera vor fi in trafic si va vor directiona pe rute ocolitoare, iar punctele de acces pentru a ajunge in piata sunt la intrarea dinspre B-dul Unirii, la intersectia B-dul Libertatii cu B-dul Natiunile Unite sau intrarea dinspre Calea 13 Septembrie.

Peste 2.600 de militari si specialisti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Locala Bucuresti vor participa marti, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara ce se va desfasura cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Militarilor romani li se vor adauga detasamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii si Turcia. Tot in Bucuresti, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, va avea loc incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara de depuneri de coroane si jerbe de flori. De asemenea, se vor organiza ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori in garnizoanele din tara unde sunt dislocate mari unitati si unitati militare. Cu ocazia Zilei Nationale, Drapelul tricolor va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale ale Fortelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Klaus Iohannis si Dacian Ciolos, la parada militara de Ziua Nationala din Bucuresti

Seful statului va transmite marti, de la Palatul Cotroceni, de la ora 10,00 un mesaj cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, iar de la ora 11,00 va participa la parada militara din Piata Constitutiei. Tot marti, presedintele Iohannis are o videoconferinta cu militari romani aflati in teatrele de operatii, iar apoi va participa la ceremoniile de inaintare in grad a unor ofiteri si de decorare a unor membri ai Academiei Romane, a postului Radio France Internationale Romania, precum si a reprezentantilor Agentiei Spatiale Romane.

La Alba Iulia se pregateste de friptura, iar la Iasi este asteptat cantaretul James Arthur

Cei peste 1000 de militari din capitala Marii Uniri au continuat si luni repetitiile pentru parada nationala, iar bucatarii au incins cuptoarele, pentru masa populara de maine, la care sunt asteptati peste 20.000 de oameni. Pe langa friptura cu mirodenii, autoritatiile au mai asigurat cu 880 de paini si peste 1000 de litri de vin. Pachetele vor fi impartite in patru puncte aglomerate din oras.La Iasi municipalitatea le-a pregatit oamenilor si un concert deosebit.

Festivitatile oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei au debutat luni la Alba Iulia, in prezenta a sute de persoane, prin arborarea Drapelului National pe catargul din Piata Tricolorului, dupa ce anterior a fost sfintit de un sobor de preoti in Catedrala Reintregirii. La ceremonia care marcheaza debutul oficial al manifestarilor organizate cu prilejul Zilei de 1 Decembrie au asistat, alaturi de oficialitati judetene si locale, sute de localnici, dar si turisti veniti special la Alba Iulia pentru a petrece in Orasul Marii Uniri Ziua Nationala a Romaniei.

Celor care vin la Alba Iulia de Ziua Nationala a Romaniei, primarul Mircea Hava le transmite “sa fie romani in fiecare zi si sa tina la Tara”. In ceea ce priveste oficialitatile centrale, edilul a spus ca nu au fost trimise invitatii scrise si ca ii asteapta la Alba Iulia pe toti cei care doresc sa vina. “Cel mai de marca invitat este poporul roman, sunt oamenii care vin fara invitatii scrise. Nu am trimis invitatii scrise, asteptam pe cine doreste sa vina sa vina sa ne bucuram impreuna”, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Alba Iulia.

Mircea Hava a mai spus ca, pentru el, Ziua Nationala este in fiecare zi, chiar daca, poate, a opinat edilul, pentru unii suna fals. “Nu trebuie sa te simti neaparat roman intr-o zi. Trebuie sa te simti in 365 de zile din timpul anului si in timpul ala sa arati ca esti roman prin ceea ce faci, cum te manifesti, cum tii la tara ta, ceea ce faci pentru tara si pentru semenii tai”, a afirmat primarul din Alba Iulia.

Manifestarile dedicate Zilei Nationale au cuprins luni si o serie de actiuni desfasurate in cadrul evenimentului intitulat “Festival de Romania”. Astfel, sute de copii si tineri, membri ai unor ansambluri folclorice, au participat la o parada a portului popular, intitulata “Ambasadorii Unirii”, desfasurata pe traseul Bulevardul Transilvaniei – Sala Unirii.

Tot luni sunt programate o serie de vernisaje, fie de fotografie, fie de arta, precum si un spectacol folcloric, “Decembrie – Columna a Unirii”, si un concert sustinut de Corala Armonia la Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail. Festivitatile vor debuta marti, in 1 Decembrie, prin depuneri de coroane si jerbe de flori la statuile lui Ionel Bratianu, Iuliu Maniu si Mihai Viteazul si la busturile Regilor Ferdinand si Maria. Ca in fiecare an, nu va lipsi momentul primirii soliilor din cetatile de scaun, pe terasa Salii Unirii, si, pentru al doilea an consecutiv, sosirea stafetelor militare.

Mii de oameni sunt asteptati la cea mai impresionanta parada desfasurata la Alba Iulia in ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene daca vremea va fi favorabila, din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii. De altfel, sute de oameni au asistat si duminica si luni la repetitiile pentru parada desfasurate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. De Ziua Nationala nu va lipsi traditionalul spectacol focloric, intitulat “Cant si suflet romanesc”, un alt concert fiind cel sustinut de trupa Voltaj “Din toata inima pentru Romania”.

Festivitatile se vor incheia cu un spectacol de lasere, autoritatile renuntand in acest an la focul de artificii din respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Bugetul alocat manifestarilor organizate la Alba Iulia la implinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 se ridica la peste 450.000 de lei, din care in jur de 150.000 de lei bani proveniti din sponsorizari, iar restul de la Consiliul Local si Consiliul Judetean Alba, Guvernul nealocand bani pentru aceste festivitati, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei, Mihai Coser.

SUA felicita poporul roman cu ocazia Zilei Nationale

Secretarul de Stat american, John Kerry, a transmis felicitari poporului roman, in numele presedintelui SUA Barack Obama, cu ocazia Zilei Nationale, pledand pentru aprofundarea si consolidarea parteneriarului Statelor Unite cu Romania.

"In numele presedintelui Barack Obama si al poporului american, transmit felicitari tuturor romanilor cu ocazia celebrarii Zilei Unirii", anunta John Kerry, conform unui comunicat al Departamentului de Stat american.

"Acum aproape un secol, un grup de lideri romani au decis sa creeze un stat unit si democratic care sa promoveze egalitatea si libertatile cetatenilor. Ii omagiem astazi pe acei pionieri vizionari si pe cei care i-au urmat dedicandu-se eforturilor de avansare a unor valori comune precum demnitatea si drepturile omului in lume", adauga seful diplomatiei americane in mesajul trimis Romaniei cu ocazia Zilei Nationale.


Publicat de : ---
Data publicrii: 02 Dec 2015 - 05:25
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51035&titlu=Ziua_Nationala_a_Romaniei__sarbatorita_cu_un_logo_special_de_Google